2012. dec 21.

Lisztmentes csokitorta

írta: Régiségek blog
Lisztmentes csokitorta

 csokitorta3.jpg csokitorta szelet - saját felvétel

Chicagóban élő unokatestvéremről, Hédiről néhány éve derült ki, hogy lisztérzékeny. Hédi nagyon szeret sütni-főzni a családnak és a barátoknak, s erről nem akart lemondani. Kitartó és szorgos konyhai kísérletezéssel olyan recepteket alakított ki, amelyek számára is fogyaszthatóak, de a nem lisztérzékenyeknek is élvezhető, finom ételek. Az alábbi csokitorta Hédi receptgyűjteményének egy illusztris darabja, melyet különösen ünnepi alkalmakra, nagyobb társaság számára szokott elkészíteni. Természetesen kisebb adagban, például fele mennyiségből is készíthető. Cecilia

Emeril Lagasse amerikai séf receptjéből adaptálva
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: nehéz
16 szelet

Hozzávalók:

45 dkg félédes csokoládé durvára darabolva
23 dkg sótlan vaj, 2 centis kockákra vágva, plusz fél evőkanálnyi vaj a tepsi kikenéséhez
0,6 dl erős presszó kávé
8 nagy tojás
5 dkg cukor
1 kávéskanál vanília esszencia, vagy fél rúd vanília belseje kikaparva
1/2 kávéskanálnyi só
díszítéshez porcukor, vagy kakaópor, tejszínhab

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra
Fél evőkanálnyi vajat használva kenjünk ki egy kb. 22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformát, és az alját béleljük ki kerekre vágott sütőpapírral. Kívülről a tortaforma alját és a széleit borítsuk be alumínium fóliával, (hogy később, amikor a forró vízzel telt lábasba állítjuk, megvédjük a beszivárgó víztől).

A csokoládét, a vajat és a kávét tegyük egy fém tálba, majd a tálat gyöngyözően forró vízbe helyezzük. Olvasszuk fel lassú tűzön, állandó keverés közben, amíg sima és krémes lesz (ez kb. 5-10 perc). Tegyük félre, hogy kissé lehűljön.

Tegyünk fel egy lábasban vizet a tűzhelyre, s amikor felforrt, zárjuk el és hagyjuk lefedve.
Közben a tojást, a cukrot, a vaníliát és a sót egy nagy tálban mixszerrel habosra keverjük, amíg majdnem kétszeresére nő - ez kb, 5-10 percet vesz igénybe. Öntsük ebbe a csokis keverék egyharmadát, és egy gumispatulával keverjük össze. Ismételjük meg ezt még kétszer, s így a teljes csokimasszát keverjük bele a tojáskeverékbe.

Az egészet öntsük bele az előkészített, fóliával bevont tortaformába, és azt helyezzük bele egy széles, kb. a sütőforma magasságú lábasba. Tegyük be a sütőbe. Az előzőleg felforralt vízből annyit öntsünk a lábasba, hogy a víz a tortaforma oldalának a feléig érjen. (Itt van jelentősége annak, hogy a tortaformát kívülről úgy burkoljuk be alumínium fóliával, hogy a víz ne szivároghasson bele.) A gőzben addig süssük, amíg a torta el nem kezd egy kicsit emelkedni és a szélei összeállni, ami kb. 25-35 perc. Ezután a tortaformát vegyük ki a lábasból és rácsra helyezve (hogy alulról is hűljön) hűtsük le szobahőmérsékletűre.

Ha lehűlt, vegyük le róla a fóliát és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Tálalás előtt fél órával vegyük ki a tortát a hűtőből, nyissuk ki a tortaforma oldalait, borítsuk rá a tortánkat egy nagy tálra, és vegyük le az aljáról a sütőpapírt. Ezután egy tortatálat helyezzünk tetejével lefelé a tortánk aljára, majd a két tálat együtt fogva fordísuk meg, és a felülre került tálat vegyük le. A tortánk kész, vágjuk szeletekre, díszítsük porcukorral, vagy kakaóporral, tegyünk rá tejszínhabot közvetlenül a tálalás előtt.

Hédi

Szólj hozzá

édesség recept gluténmentes lisztérzékeny lisztmentes Hédi