2012. dec 30.

Napraforgó kalács

írta: Régiségek blog
Napraforgó kalács


A tészta nagyon egyszerű joghurtos kelttészta.

Hozzávalók:

a tésztához:
• 50 dkg finomliszt
• 1 tojás
• 140 g joghurt
• 3 ek. olaj
• 1,5 tk. só
• 1 ek. cukor
• kb. 1,5 dl víz
• 2 dkg élesztő
+ 1 egész tojás a lekenéshez
szezámmag, fekete szezámmag, hántolt napraforgómag, fenyőmag, a kalács közepére szórva

a töltelékhez:
• sonka
• tejföl vagy krémsajt
• mustár
• erős pista (ízlés szerint, de el is maradhat)
• só, bors
• reszelt sajt
• hagyma
A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót,
borsot, finomra aprított hagymát vagy snidlinget, reszelt sajtot.

A tészta hozzávalóit a szokásos módon egy mély tálban összedolgozzuk és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk.
Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt
sütőlemezre, vagy kikent lapos tepsibe tesszük.

majd kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket.

Könnyű kézzel megnyomkodjuk, hogy a töltelék jól tapadjon az alsó és felső laphoz is.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk,
hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.

Egy pizzavágóval, vagy rövid pengéjű, éles késsel sugarasan bevagdossuk a tésztát úgy, hogy a „napraforgó” közepe egyben maradjon.
Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk, egy irányba.

Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egy egész felvert tojással lekenjük. A közepét
megszórjuk szezámmaggal, mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb.

180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Készülhet sokféle sós, húsos vagy zöldséges töltelékkel (minden háziasszonynak vannak ötletei), kiválóan alkalmas pörkölt-maradék, vagy más, kisebb mennyiségű, jóízű maradék felhasználására.
Elképzelhető édes változatban is, túrós vagy lekváros, de kakaós töltelékkel is. (Ebben az esetben a sót kihagyjuk a tésztából.)

 A fotók saját felvételek

Jó étvágyat kíván,

Fodor Anna

Szólj hozzá

főzés édesség recept Anna