Napraforgó kalács
A tészta nagyon egyszerű joghurtos kelttészta.
Hozzávalók:
a tésztához:
• 50 dkg finomliszt
• 1 tojás
• 140 g joghurt
• 3 ek. olaj
• 1,5 tk. só
• 1 ek. cukor
• kb. 1,5 dl víz
• 2 dkg élesztő
+ 1 egész tojás a lekenéshez
szezámmag, fekete szezámmag, hántolt napraforgómag, fenyőmag, a kalács közepére szórva
a töltelékhez:
• sonka
• tejföl vagy krémsajt
• mustár
• erős pista (ízlés szerint, de el is maradhat)
• só, bors
• reszelt sajt
• hagyma
A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót,
borsot, finomra aprított hagymát vagy snidlinget, reszelt sajtot.
A tészta hozzávalóit a szokásos módon egy mély tálban összedolgozzuk és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk.
Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt
sütőlemezre, vagy kikent lapos tepsibe tesszük.
majd kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket.
Könnyű kézzel megnyomkodjuk, hogy a töltelék jól tapadjon az alsó és felső laphoz is.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk,
hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizzavágóval, vagy rövid pengéjű, éles késsel sugarasan bevagdossuk a tésztát úgy, hogy a „napraforgó” közepe egyben maradjon.
Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk, egy irányba.
Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egy egész felvert tojással lekenjük. A közepét
megszórjuk szezámmaggal, mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb.
180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Készülhet sokféle sós, húsos vagy zöldséges töltelékkel (minden háziasszonynak vannak ötletei), kiválóan alkalmas pörkölt-maradék, vagy más, kisebb mennyiségű, jóízű maradék felhasználására.
Elképzelhető édes változatban is, túrós vagy lekváros, de kakaós töltelékkel is. (Ebben az esetben a sót kihagyjuk a tésztából.)
A fotók saját felvételek
Jó étvágyat kíván,
Fodor Anna
Papá Stefano 2013.01.01. 11:49:45
Helmeci Vica 2015.12.18. 11:11:55