Lisztmentes mandulatorta mokka krémmel
Tortalap
Hozzávalók
8 nagy tojás, elválasztva
1 teáskanál vanília eszencia, vagy fél rúd vanília
10 evőkanál kristálycukor
25 dkg finomra őrölt mandula - finomra darált dióval is lehet helyettesíteni
egy citrom finomra reszelt héja
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Mixerrel keverjük össze a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát és a citromhéjat, amíg világos sárga nem lesz. Finoman keverjük bele a mandulát. Egy külön tálban verjük fel a tojásfehérjét amíg kemény nem lesz, majd keverjük hozzá a mandulás masszához három részletben. Kenjünk ki egy tepsit, béleljük ki az alját sütőpapírral, majd azt is kenjük meg zsiradékkal, hogy ne ragadjon le. Én 3 db. 20 cm átmérőjű tortaformában sütöttem ki a lapokat egyszerre, de akinek nincs 3 egyforma kerek tepsije, az sütheti egy nagy téglalap alakú tepsiben is.. Süssük 40-50 percig, amíg a tészta teteje aranysárga nem lesz és a közepe ruganyossá nem válik. A sütőből kivéve tegyük rácsra, hogy kihűljön. Ha kerek tepsiben sütöttük, rakjuk egymásra a lapokat, közéjük kenve a krémet. Ha hosszúkás tepsiben sütöttük, akkor előbb 3 egyforma részre kell vágni a tésztát és a 3 lapot egymásra rakva megtölteni azokat.
Krém
Hozzávalók
3 kávéskanál instant kávé granulátum
4,7 dl habtejszín
12 evőkanál cukor
4 evőkanál keserű kakaópor
1 teáskanál vanília eszencia, vagy fél rúd vanília
Elkészítés
Egy lehűtött keverőtálba téve oldjuk fel a kávégranulátumot a tejszínben, majd adjuk hozzá a cukrot, a kakaóport és a vaníliát. Mixerrel verjük fel, amíg kemény habcsúcsok nem formálódnak. A krémmel töltsük meg a tortalapokat , majd kenjük be a tetejét és az oldalát is. Csokoládé szirmokkal díszíthetjük - ezeket késsel, vagy zöldséghámozóval szoktam táblás csokoládéból reszelni.
Hédi