2013. jan 14.

Gluténmentes, gyümölcsös trifle

írta: Adam G. Steve
Gluténmentes, gyümölcsös trifle

Egy újabb remek desszert Hédi receptjei közül, melyet a lisztérzékenyek is fogyaszthatnak. A trifle (ejts: trájfl) egy hagyományos angol desszert, mely sokféleképpen variálható. Az amerikai mértékegységek eltérőek a magyarokétól, ezért az átszámítás időnként furcsa mennyiségeket eredményez.

kb. 10 adag
Piskótatorta

A gluténmentes alaptészta, más édességek, pl. tiramsú elékszítéséhez is felhasználható.

Hozzávalók

5 nagy tojás, szétválasztva
8 evőkanál krumpli keményitő
12 evőkanál cukor (4 evőkanálnyi a tojássárgájához és 8 evőkanálnyi a tojásfehérjéhez)
1 teáskanál vanília esszencia, vagy fél vanília rúd belseje

Elkészítés

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, de ne kenjük ki. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Verjük fel a tojásfehérjét, amíg félig kemény nem lesz Adjuk hozzá a 8 evőkanál cukrot és verjük tovább, amig nagyon kemény nem lesz. Tegyük félre. Keverjük össze a tojássárgájákat a 4 evőkanál cukorral amíg világos sárga lesz. Adagoljuk hozzá a krumplikeményítőt és a vaníliát. Keverjük hozzá fokozatosan és finoman a felvert tojáshabot. Süsssük 25-35 percig, amíg aranysárgává válik és a közepe ruganyosan visszaugrik. Fordítsuk a tepsít fejjel lefelé, picit hagyjuk kihűlni, majd szedjük le róla a sütőpapírt.

Töltelék Hozzávalók:

8 evőkanál cukor , plusz 12 evőkanál cukor
45 dkg szobahőmérsékletű tejszínkrémsajt (semleges ízű), pl. a tiramisúból ismert mascarpone sajt
4 evőkanál citromlé
5 dl szobahőmérsékletű habtejszin
1/4 teáskanál mandula esszencia
1 kg gyümölcs : én szedret, málnát, kivit és banánt használtam – ez a szezon és a kívánt színek szerint váriálható

Elkészítés

Egy kis lábosba téve melegítsünk fel 4 evőkanál vízben 4 evőkanál cukrot és a citromlevet közepes erősségű lángon, amíg a cukor feloldódik. A tűzhelyről levéve keverjük bele a mandula esszenciát. A piskótatorta mindkét oldalát kenjük be a sziruppal. A piskótát vágjuk fel 3 x 3 cm-es kockákra ezek fogják a rétegeket alkotni. Mixszerrel (közepes erősséggel) dolgozzuk össze a megmaradt cukrot a tejszínkrémsajttal, amíg síma és könnyű krémet kapunk. Keverjük hozzá a habtejszínt és addig verjük, amíg felvert hab állagú lesz.

Tanács: Tegyük félre a színes gyülölcsökből a legszebbeket a díszítéshez. A rétegezésnél is ügyeljünk arra, hogy a különböző színű gyümölcsök jól átlátszódjanak az üvegtálon.
Egy mély üvegtál aljára rakjunk egy réteget a piskóta kockákból, kb. az egyharmad mennyiséget használva. Erre tegyünk egy réteget vegyesen a gyülölcsökből, azután egy réteget a tejszínhabos- krémes masszából. A befejező réteg a krém legyen. Végül díszítsük a tetejét a félretett gyümölcsökkel. Legalább két órát hagyjuk állni a hűtőben, hogy átvegye az ízeket.

Aki liszttartalmú tésztát is ehet, helyettesítheti a piskótatortát babapiskótával, vagy keksszel. Ebben az esetben még sütni sem kell.

Hedi, Chicago

Szólj hozzá

édesség recept gluténmentes Hédi