2013. feb 03.

Mac and cheese - háromsajtos, sült makaróni

írta: Adam G. Steve
Mac and cheese - háromsajtos, sült makaróni

- lisztérzékeny változatban is készíthető -

A mac and cheese (ejtsd: mek end csíz) az egyik legkedveltebb étel nálunk, Amerikában. A gyerekek imádják, gyorsan elkészíthető, az alapváltozatot hússal, hallal, zöldséggel is lehet dúsítani.

Hozzávalók 4 személyre:

fél kiló szarvacska makaróni
3 evőkanálnyi vaj + 1 evőkanálnyi olvasztott vaj
3 evőkanálnyi liszt (lisztérzékenyeknek kukoricakeményítő)
7 dl tej
20 dkg darabolt cheddar sajt (vagy más kemény, csípős sajt)
20 dkg morzsolt mozzarella sajt
10 dkg parmezán sajt (az eredeti recept szerint pecorino sajt)
1 teáskanálnyi őrölt feketebors
egy késhegynyi szerecsendió
2,5 dl durvára darált zsemlemorzsa (lisztérzékenyeknél gluténmentes morzsa)
2 evőkanál aprított, friss petrezselyem zöldje

0372-300x225.jpg szarvacska tészta


Elkészítés

Egy nagy fazékban sós, forró vízben főzzük meg a tésztát félpuhára (al dente), majd szűrjük le. Közben egy nagy lábosban olvasszunk meg 3 evőkanálnyi vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük, amíg sima nem lesz (kb. két percig), de vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet és állandó keverés mellett főzzük, amíg kicsit besűrösödik. Vegyük le a tűzhelyről. Keverjük bele a háromféle sajtot, a borsot és a szerecsendiót. Adjuk hozzá a kifőtt tésztát és jól keverjük össze.

0381-300x225.jpg a háromféle sajt


Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Öntsük bele a tésztát egy mély tűzálló tálba, vagy tepsibe. A zsemlemorzsát az 1 evőkanálnyi olvasztott vajjal együtt tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a petrezselymet , egy kis sót ízlés szerint, majd keverjük össze. Szórjuk a morzsát a tészta tetejére és süssük kb. 15 percig, vagy amíg a teteje szép barnára pirul és a tészta krémesen bugyogni kezd.

Ez a mac and cheese klasszikus, alapváltozata (a felsorolt sajtokat másfajta sajtokkal is lehet helyettesíteni, a lényeg, hogy többfajta sajt legyen benne). Én szoktam apróra darabolt, főtt csirkehússal, vagy tonhalkonzerv darabokkal, esetleg főtt, vagy konzerv zöldborsóval is dúsítani. Ezeket akkor kell a tésztához hozzáadni, amikor a sajtos masszát is hozzákeverjük. Mi hetente legalább egyszer esszük.

Hédi, Chicagóból

Szólj hozzá

főzés recept Hédi