2013. feb 07.

Kókuszos zabpehely golyó - nosztalgia ízek

írta: Papá Stefano
Kókuszos zabpehely golyó - nosztalgia ízek

Zabpehely_gomb__c_31.jpg

Egy sütést nem igénylő, a cukor miatt nem éppen fogyókúrás, de a teljes kiőrlésű zabpehely miatt rostban gazdag édesség elkészítésére bíztatom olvasóimat. A recept igen régi, hiszen feleségem nagymamája által az évtizedekkel ezelőtt, gyöngybetűkkel írt szakácskönyvben fedeztük fel. Gyakran készítjük egyszerűsége miatt is, s mondhatom elkészítése után nem sokáig marad a tálcán belőle.

Hozzávalók: 50 dkg. zabpehely
50 dkg. kristálycukor
30 dkg. margarin
1 csomag vaniliás cukor
2 púpozott evőkanál kakaó
5 kávéskanál rum
1 ½ dl feketekávé

kőkuszreszelék

Zabpehely_gomb__c_491_600x450.jpgEgy mély tálban a margarint a cukorral jól kikeverjük, majd hozzáöntve a vaniliás cukrot, a rumot (én nem kávéskanállal adagolom, hanem az üveg kupakjával, s aki szereti egy kicsit jobban érezni az alkoholt, az két-három kupakkal még hozzátehet), a kakaóport és a feketekávét, majd tovább keverjük. Én a kézi habverő dagasztó kanalaival keverem át jó alaposan.

Miután sikerült homogén masszává gyúrni az alapanyagokat, három részletben hozzáadom a zabpelyhet. Mostanában a kékzacskós Kölln flocken zabpelyhet használom, mivel ez teljes kiőrlésű, jóízű, és könnyen puhul. Tovább keverjük, mindaddig, amíg a zabpehely „fehérsége” már nem látszik. Ezután összehúzom a masszát, s mintegy tortaformára igazítom. Így kevésbé tud kiszáradni, és jól összeérnek az alapanyagok.

Zabpehely_gomb__c_4_600x450.jpg

Ezután lefedve egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Az elkezdéstől eddig kb. 15-20 perc telt el, gyorsan összeállítható. Egy tálkába - amiben könnyedén megforgathatók majd a gombócok – kókuszreszeléket öntök, majd a hűtőből kivett masszából egy gombócnyit lecsípek és a tenyereim között gombóccá formálom. Célszerű először a gombócokat elkészíteni, majd kézmosás után, a gombócokat sorra megforgatni a kókuszreszelékben. Ezután akár kerek, akár szögletes tálcára rakom, és valamilyen formára elrendezem.

Akik a finomságot még fokozni akarják, azok vagy konyakos meggyet, vagy rumban, ill. konyakban áztatott, magozott meggyet rakhatnak – jól lecsorgatva - a gombócok közepébe. Ilyenkor kissé nagyobb gombócokat kell készíteni, a tenyereink között ellapítani, széleit felhajtani, majd belehelyezni egy szem rumos meggyet, ráhajtogatni a széleket, s miután a meggyet teljesen befedte, gombóccá gyúrni. Utána jöhet a kókuszreszelékben a forgatás. A két íz együtt valami fenséges élményt ad fogyasztójának.

Az általam megadott mennyiségekből meggy nélkül kb. 30-40 golyó, meggyel kb. 20-25 golyó készíthető. S bár ez nem kis mennyiség, de szavatolom, hogy egy négytagú családnál nem éli meg a másnap estét.

 

Zabpehely_gomb__c_15_600x450.jpg

Jó étvágyat kívánok hozzá, s örömmel venném, ha megírnák véleményüket, akik kipróbálták.

Papá Stefano

Szólj hozzá

édesség recept Papá Stefano konyhája nosztalgia ízek