2013. feb 21.

Pavlova – új-zélandi gyümölcsös habcsók

írta: Adam G. Steve
Pavlova – új-zélandi gyümölcsös habcsók

Ina Garten receptjéből adaptálva
6 személyre
Állítólag ez a finom desszert Anna Pavlova orosz balerináról kapta a nevét, aki az 1920-as években Ausztráliában és Új-Zélandon vendégszerepelt. A sütemény megalkotójának nemzetisége jó ideje vita tárgya a két ország között, de a módszeres kutatások Új-Zélandot jelölik meg forrásként. Mindenesetre a desszert mindkét ország nemzeti konyhájának részét képezi, és az ünnepi menük gyakori tartozéka.

Ami engem illet, szerelem volt első harapásra, amikor Aucklandban (Új-Zéland) először megkóstoltam évekkel ezelőtt. Miután gluténmentes diétára kellett áttérnem, ez a desszert éppen megfelel ünnepi alkalmakra, mert olyan finom és különleges. A két idősebb unokám legutóbbi látogatásukkor kedvenc édességüknek nyilvánították, miközben óriási harapásokkal a szájukba tömték. Azért is készítem gyakran, mert általában van a mélyhűtőmben tojásfehérje, amit akkor fagyasztok le, ha csak tojássárgájára van szükségem sütéshez. Jól záródó műanyag tartóban lefagyasztható, azután felolvasztva ugyanúgy felverődik, mint a friss tojásfehérje.

Hozzávalók:

4 extra nagy – szobahőmérsékéletű - tojásfehérje
egy csipet só
25 dkg cukor
2 kávéskanál kukoricakeményítő (lehet helyette krumplikeményítőt is használni)
1 kávéskanál fehér borecet
½ kávéskanál vanília kivonat, vagy ½ rúd vanília belseje
45 dkg friss, szezonális (legjobb az apró-magvas) gyümölcs - én epret és fekete ribizlit használtam, de a mélyhűtött gyümölcs és a friss kivi is nagyon jó
édesített tejszínhabkrém (receptje itt lejjebb )
apró-magvas gyümölcsöntet - én málnából csináltam(receptje itt lejjebb )

pavlova1javított-300x224.jpg saját felvételek


Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 100 C fokra
Egy tepsibe helyezzünk sütőpapírt. Rajzoljunk egy 20-25 cm kört a papírra egy tányérral, majd fordítsuk meg a papírt, hogy a kör lefelé legyen (így nem lesz ceruzás a habcsók).

A tojásfehérjéket és a sót tegyük egy keverőtálba. Egy elektromos mixer habverőjével erős fokozaton verjük fel a tojást, amíg kemény nem lesz. (kb. egy percig verjük). Még keverés közben kezdjük lassanként hozzáadni a cukrot, és addig verjük, amíg kemény, fényes habcsúcsok nem keletkeznek. Kb. 2 perc.

Ha ezzel megvagyunk, szitáljuk rá a kukoricakeményítőt a felvert tojásfehérjére, adagoljuk hozzá az ecetet és a vaníliát, és forgassuk bele könnyedén egy spatulával. Halmozzuk a masszát a sütőpapír közepébe, és simítsuk el a megrajzolt körben nagyjából korong formát alkotva. Süssük 1,5 órát. Zárjuk el a sütőt, de tartsuk még zárva a sütő ajtaját. Hagyjuk, hogy a habcsók teljesen kihűljön kb. egy órán át. A habcsókunk kívül kemény, belül puha lesz.

Ha a sütőből kivettük, fordítsuk rá a habcsókot egy tálra és a tetejét teljesen kenjük be az édesített tejszínhabkrémmel (recept itt lejjebb). 35 dkg vegyes gyümölcsöt (ha nagy, vágjuk darabokra) tegyük egy keverőtálba és keverjünk hozzá 8 evőkanálnyi málnaöntetet (recept itt lejjebb), pontosabban annyit, hogy az öntet épphogy bevonja a gyümölcsöt, de ne folyjon majd le a habcsókról. (Ha mélyhűtött gyümölcsöt használunk, akkor kevesebb öntet kell, mert az több levet enged).

Óvatosan halmozzuk a gyümölcsöt a pavlova közepébe, körben 2-3 cm-es tejszínhabkrém szélet hagyva a habcsókon. Azonnal szervírozzuk, nehogy összeessen. Úgy vágjuk fel szeletekre. mint egy tortát. A még megmaradt málnaöntetet már a tányérokban öntjük rá a gyümölcsös habcsókokra. Amíg nincsenek összevegyítve, a habcsók, a tejszín és a málnaöntet is eláll a hűtőben, de ha már megkentük a habcsókot, nem lehet eltartani. Egy nagy helyett, több, kisebb habcsókot is lehet sütni ebből a mennyiségből.

Édesített tejszínhabkrém

2,5 dl hideg habtejszín
1 evőkanálnyi kristálycukor
1 kávéskanál vanília kivonat, vagy vanília rúd belseje
Verjük fel a habtejszínt mixerrel, vagy kézi habverővel. Amikor kezd megkeményedni, adagoljuk hozzá a cukrot és a vaníliát és folytassuk a felverést, amíg teljesen megkeményedik.

Málnaöntet

10 dkg friss, vagy mélyhűtött málna
8 evőkanálnyi cukor
10 dkg málnadzsem
1 evőkanál friss citromlé
Tegyük a málnát, és a cukrot egy kis lábosba. Forraljuk fel, majd vegyük kicsire a lángot és pároljuk 4 percig. A megpárolt málnát, a dzsemet és a citromot tegyük egy konyhai robotgép táljába és az aprító tárcsával keverjük addig, amíg sima nem lesz. Hűtsük le.

Hédi Neu, Chicago

Szólj hozzá

édesség recept lisztmentes Hédi