2013. már 07.

Érik a vérnarancs az Etna lejtőin

írta: Adam G. Steve
Érik a vérnarancs az Etna lejtőin

arance-rosse-sicilia-etna.jpg Érik a narancs a havas Etna lábainál


Európa legmagasabb, működő vulkánjának, a szicíliai Etnának a lejtőin most érik a vérnarancs. Egyre többen ismerik és szeretik a vérnarancsot, ezt az Olaszországból importált, vitaminokkal teli, sajátos narancsfajtát. Unokáim szánkózás, futkosás, vagy lendületes játék után boldogan isszák a vérnarancslét, széles mosollyal és élénkpiros „bajusszal” nyújtják felém az üres poharat. Örömüket látva magamnak, és minden felnőtt családtagnak is facsarok naponta egy-egy pohárnyit.

A vérnarancs rendkívül gazdag ásványi anyagokban. Nem véletlen, hiszen egy működő vulkánnak, az Etnának a lejtőin, különleges talajon, éltető napsütésben érik ez a jóízű, finom gyümölcs. Magas C-vitamin tartalma miatt is segít a téli betegségek, megfázások leküzdésében, növeli ellenálló-képességünket, erősíti az immunrendszerünket, javítja az étvágyat, közömbösíti a szabad gyököket, stb. Napi 1-2 vérnarancs tartalmazza egy felnőtt ember C-vitamin szükségletét. A tablettákat, szintetikus vitaminokat akár félre is tehetjük.

vérnarancs-300x241.jpg vérnarancs a fán


Már hónapok óta itt a narancs szezon: a zöldségesnél, a piacokon és az élelmiszerboltokban nagy hegyekben áll, vagy hálós csomagokba osztva kelleti magát a vidám színű, jóízű déligyümölcs. Az ára reális, mindenki számára elérhető. A szezonja általában január közepétől április közepéig tart. Íze valamivel fanyarabb, savanykásabb, mint a megszokott olasz, spanyol vagy görög narancsé, alakja kisebb, gömbölyded vagy tojásdad, a héja vékony, sok helyen vöröses-bordó színű. Igazi értéke a magas ásványianyag tartalom: vas, szelén, folsav, magnézium, kalcium, foszfor, jód, kálium, cink és sok más, az egészségünk számára hasznos összetevő.

Magyarországon – eddigi tapasztalataim szerint – 3 vérnarancs-fajta kapható: a Tarocco, a Moro és a Sanguinello fajták. Attól függően, hogy mely érési szakaszban szüretelték őket, a belsejük sárgás-vöröses, vagy egészen sötét bordó is lehet. Meghámozva és cikkekre szedve is ehető, de a leginkább üdítő hatású a frissen kifacsart vérnarancs-lé.

zzzz-300x225.jpg léfacsarás -saját felvétel


Míg tart a szezon, arra bátorítom valamennyi kedves olvasónkat, hogy fogyasszák ezt az isteni gyümölcsöt!

Fodor Anna

Szólj hozzá

gyümölcs egészséges táplálkozás Olaszország Anna