2013. már 28.

Gyümölcsös csirkemell

írta: Papá Stefano
Gyümölcsös csirkemell

Gy__m__lcs__s_csirkemell_421.jpg

Napjainkban egyre többen próbálnak meg zsírmentes, nem hizlaló ételeket készíteni. Én is készítettem egyet, csak kis csavarral. Belekombináltam a kínai konyha egyik jellegzetességét, az édes-savanyú ízeket. Így született meg a gyümölcsös csirkemell. Hozzávalók: Egy nagy csirkemell-filé, egy őszibarack konzerv, egy körszeletes ananász konzerv, a csirkemell szeletekkel megegyező számú trappista sajt szelet, sültekhez való fűszerkeverék (én sült csirke keveréket használtam). Elkészítés: A csirkemellet először két félre vágjuk, kihúzzuk belőle a középső (szűz-pecsenye) részt, ezt félretesszük, majd a két fél melldarab keskenyedő végét, kb. egynegyedét is levágjuk, és ezt is félreteszzük. (A félretett csirkemell darabokat érdemes vékony csíkokra vágva lefagyasztani. Ebből lehet később édes-savanyú mártással kínai csirkemellet készíteni.)

Gy__m__lcs__s_csirkemell_2_600x450.jpg

A felezett csirkemelleket amennyire lehetséges 3-3 egyforma vastag szeletre vágjuk. A szeleteket a fűszerkeverékkel mindkét oldalán megszórjuk, majd lefedve kb. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy a fűszer jól átjárja. Ezután kevés olíva, vagy napraforgó olajon a szeletek mindkét oldalát erős tűznél gyorsan megpirítjuk. Közben egy tepsi aljára pici olajat öntünk, és a konzervbarack apróra vágott darabjaival beterítjük. Erre kerülnek rá az átsütött húsok, amelyek tetejére egy-egy ananászkarika kerül. Mind az őszibarack, mind az ananász levéből 1/2-1/2 decilitert a tepsibe öntünk, majd az egészet jól záródó alumínium fóliával borítjuk, s 35-40 percre, 180-200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Gy__m__lcs__s_csirkemell_31.jpgMiután kivettük a sütőből, az ananászkarikával borított szeletekre egy-egy 1-2 mm. vastag trappista sajtszeletet borítunk. Nincs más hátra, minthogy a tepsit – most már lefedés nélkül – a felső, grillsütésre kapcsolt sütő közepére betegyük, annyi időre, amíg a sajt szépen ráolvad a húsokra és a teteje vöröses-barnásra pirul. Lehetőleg lapos, lukacsos szedőkanállal vegyük ki a húsokat a tepsiből, mert elég sok gyümölcsös lé lesz benne, amit így lecsorgatunk. Aki szereti, az a lével meglocsolhatja a tányérján lévő húst.
Gy__m__lcs__s_csirkemell_421_600x450.jpg

Főtt rizst, esetleg mazsolás, vagy kukoricás rizst adhatunk mellé köretnek. Jó étvágyat!

Papá Stefano

Szólj hozzá

főzés recept sütés csirkemell ananász egészséges táplálkozás kalóriaszegény sajtos étel gyümölcsös csirkemell csirkemell sütve Papá Stefano konyhája csirkemell ananásszal