Ropogós, banános muffin
Ina Garten receptjéből adaptálva
Hozzávalók 12 nagy muffinhoz:
24 nagykanál (3.7 dl) liszt
16 nagykanál (2.5 dl) cukor
1 kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
11 dkg megolvasztott és lehűtött vaj
1.2 dl tej
1 extra nagy tojás
1 kávéskanál vanília kivonat
1 db (kb. 1.2 dl) összetört, érett banán
¾ db (kb. 1.2 dl) 1-1.5 cm-es kockákra vágott banán
8 evőkanálnyi (1.2 dl) kicsire aprított dió
8 evőkanálnyi (1.2 dl) müzli (zabpehely, kukoricapehely, stb.), vagy csoki dara
8 evőkanálnyi (1.2 dl) édesített kókuszreszelék
Díszítéshez: szárított banáncsipsz, kókuszreszelék, vagy müzli - tetszőlegesen
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
12 nagy muffin formába tegyünk muffin papírkosárkákat. Egy nagy tálba szitáljuk bele a cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Adjuk hozzá a megolvasztott, lehűtött vajat és mixerrel keverjük össze. Külön tálban keverjük össze a tojást, a tejet, a vaníliát és az összetört banánt és adjuk hozzá a lisztes-vajas keverékhez. Jól keverjük össze, de ne keverjük túlságosan simára. (Én eddig a pontig csináltam meg az előző este, és betettem a masszát a hűtőbe).
A felkockázott banánt, diót, müzlit és kókuszdiót keverjük bele a masszába. majd kanállal adagoljuk bele a masszát a formákba, egészen a tetejükig. Mindegyik tetejét tetszés szerint szórjuk meg szárított banán csipsszel, müzlivel, vagy kókuszreszelékkel. Süssük kb. 30-35 percig, illetve addig, amíg a teteje megbarnul és a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta. Kihűlve szervírozzuk.
Hedi Neu, Chicago