2013. jún 10.

A testmozgás hatalma – Élvezzük az életet 120 évig! 7. rész

írta: Régiségek blog
A testmozgás hatalma – Élvezzük az életet 120 évig!  7. rész

 

www.alzinfo.org_-300x240.jpg forrás: www.alzinfo.org

Rose Londonban él, 86 éves, remekül néz ki, energiával és  élettel teli.  Élvezzük az életet 120 évig című, korábban kelt  írásaiban megosztja tapasztalatait arról, milyen életformát kell követni ahhoz, hogy a hosszú életet  jó testi és lelki egészségben  lehessen megérni.

Ahhoz, hogy az ember kihasználhassa a  testében rejlő lehetőségeket, rendszeres és dinamikus edzőprogramokat kell végrehajtania. Ha szeretnénk maximális mozgékonyságot, dinamikus energiát és hajlékonyságot elérni, testünket úgy kell kezelnünk, mint egy finom eszközt.  Az agyat és a testet összekapcsoló integrált aktivitás képes létrehozni azt az vitalitást, amely a tudósok szerint lefékezi az öregedési folyamatot.

Röviden: fiatal elmével és a megfelelő, rendszeres fizikai aktivitással, 18 évesnek érezheted magadat 80 évesen is. Szent-Györgyi Albert kutatóbiológus egy fél évszázaddal ezelőtt kijelentette, hogy az elme és a test egy közös egység. Selye János tudós könyvet írt az akkor még újnak számító témáról, a stresszről. Mindketten sok betegséget hoztak összefüggésbe a stressz faktorral.

Ne becsüljük le a rendszeres, lendületes  séták jótékony hatását. Ez a mozgásforma a legtöbb ember számára elérhető. Oldja a feszültséget és elősegíti a jó tüdő- és szívműködést. Nem véletlen, hogy azok az emberek, akik rendszeresen járnak táncórákra, fittek maradnak és megtartják alakjukat. A tánctanárom 68 évesen 48-nak látszik, és úgy mozog, mint egy fiatal tigris …

A szabadtéri sportok, mint a tenisz, a golf, a lovaglás, a vitorlázás is hasznosak, és igen élvezetesek.  A futás, az úszás, a kerékpározás és a síelés nagyobb kihívást jelentenek, és kitűnő aerob testedzésnek számítanak. Rendszeresen és örömmel végezve a fentiek közül bármelyik magas szintű fittséget és egészséget eredményez. A hosszú élettartam szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy élvezzük azt, amit csinálunk. Ha azonban kötelességszerűen végezzük, vagy utáljuk, annak kontra-produktív eredménye lehet. 

Olyan emberek számára, akik munkájuk miatt túl elfoglaltak ahhoz, hogy edzőterembe járjanak, azt javaslom, hogy kocsi helyett próbáljanak gyalog, vagy kerékpáron menni a boltba, az iskolába, vagy a munkába. Még az olyan kerti és háztartási munkák is, mint a fűnyírás, vagy az ablakpucolás, hozzájárulnak ahhoz a mozgás mennyiséghez, amelyre a testünknek szüksége van.

Rose

folyt. köv.

 

 

Szólj hozzá

testmozgás egészséges életmód Rose