2013. jún 18.

Camping Lignano Sabbiadoro, a gyerek paradicsom

írta: S. Cecilia
Camping Lignano Sabbiadoro, a gyerek paradicsom

Lignano-027-279x300.jpg A kemping tengerparti strandja

Ilyenkor nyár elején még sokan nem döntötték el, hol nyaraljanak. A tavaly nyári élményeimet szeretném megosztani azokkal, akik gyerekkel, unokával készülnek a tengerpartra, hátha ötletet merítenek élményeinkből.

Az Adria olaszországi partjainál fekvő, árnyas fák alatt meghúzódó lignanói kempingben mindent elkövetnek, hogy a gyerekes családokat odacsalogassák.  A kemping saját  területén  gyerek és felnőtt medencével várja a vendégeket, de a saját tengerparti szakaszán is tengervizes lubickoló van kialakítva a gyerekeknek, ahol biztonságosan kedvükre pancsolhatnak, várat építhetnek a finom aranyhomokból.

 

Lignano-01-300x225.jpg A kemping faházai

Lilla ás Panni unokáim imádták a nagy hullámokat vető tengert, és azt sem bánták, ha egy kis sós víz a szemükbe-szájukba megy. De élvezték a szépen parkosított kemping strand  medencéjét is,  különösen a széles vizes csúszdáról való vízbe pottyanást.  Még szerencse, hogy délután egykor bezárt a medencefürdő és muszáj volt olasz módra sziesztázni.  

 

Lignano-03-300x225.jpg A vizicsúzda

 A kemping animátorai napközben nyelvtanulási, zenei, kézműves és tánc  foglalkozásokat, a medencében vízi táncot tartottak  az érdeklődő gyerekeknek. Nekünk ezek nem jöttek be, de annál  nagyobb sikere volt  az olasz tempó szerint minden este 9-kor kezdődő baby dance-nek, azaz a gyerek discónak.

Néhány olasz tini lány vérpezsdítő olasz számokra táncolni  tanította a gyerekeket, akik kétévestől tizenkétévesig  ropták fáradhatatlanul a táncot és  énekelték a  hangszóróból áradó legújabb olasz  slágereket egy jó félórán át.

Lignano 05 Lilla a tengerparton

Fél tízkor ugyanott az Arénában a felnőtt Kabaré kezdődött,  ugyanannak a tinitársaságnak  és a főcsepűrágó Mirkónak az előadásában. Mintha a Boccaccio novellák hőseinek pajzán és vaskos humorú utódai lettek volna, de ez egy cseppet sem riasztotta el  a még  nagyon is éber gyerekeket és szüleiket.

 

Lignano 04 Park Junior

 
 

A  kempingtől  maximum félórás  autóútra  többféle  szórakozás kínálkozott a gyerekek számára: vidámpark (egy a kicsik, és egy a nagyobbak számára), állatkert, ugrálóvár - park.  A Park Juniorba  látogatva egyik este unokáink jól  szórakoztak  a kisvonatot, kisautót, hintákat és ugrálóvárakat kipróbálva. Egy kisebb  játszótér a kempingben is volt  az esti előadások helyszínéül szolgáló Aréna mellett. Itt a nagyobbak ping-pongoztak, a kisebbek mászókáztak és csúszdáztak.  Az óriási területet elfoglaló kemping fő közlekedési eszköze a  bicikli. A legkisebbektől, a legöregebbekig  nagyon sokan két keréken közlekedtek. Pannika  otthonról hozott műanyag, lépegetős  motorját legalább úgy megbámulták, mint annak idején a  Trabantjainkat Nyugat-Európában.

 

Lignano 06 Panni fagyit eszik

Az amúgy kényelmes lakókocsink  nem a legjobb terepet kínálta a tikkasztó hőségben való főzöcskézéshez, így a meleg étel elkészítése  az esti órákra tolódott, amikorra kicsit alábbhagyott a hőség. Anélkül azért nem lehetett hazajönni, hogy ne együnk egyszer a trattoriában (étterem) pizzát és gnocchi quattro formaggit (négysajtos krumplis nokedlit). A napi  fagylaltot  sem lehetett kihagyni a kempinghez közeli gelateriában. Élveztük, hogy coppa-ba, azaz műanyag kehelybe is adták a krémesen finom fagyit, s kiskanállal elfogyasztva  Panni ruhája néha megúszta a csokifoltok nélkül.

 

 

Ha  attól  tartotok – mint én -, hogy kinőttetek már a közös WC- és fürdő-használatból,  elmondhatom, hogy aggályaim  feleslegesnek bizonyultak. A mellékhelyiségek ragyogóan tiszták reggeltől-estig. A gyerekeknek külön, plafonig csempézett mosdó-zuhany és WC részleg volt kialakítva. Bár a nyelvi nehézségek miatt nem sikerült  közelebbi gyerek barátságokat kötniük, a  kemping  jól szabályozott, mégis szabad légkörében  nagyszerűen érezték magukat  a gyerekek - és mi négyen felnőttek is. 

 

 Cecilia

 

 

 

Szólj hozzá

utazás nyaralás tengerpart kemping nagyszülők Olaszország