2013. júl 09.

MINDENNAPI BETEVŐ FALATUNK - Élvezzük az életet 120 évig! 9. rész

írta: Régiségek blog
MINDENNAPI BETEVŐ FALATUNK - Élvezzük az életet 120 évig! 9. rész

 konyha

Rose Londonban él, 86 éves, remekül néz ki, energiával és  élettel teli.  Élvezzük az életet 120 évig című összegyűjtött írásaiban megosztja tapasztalatait arról, milyen életformát követett, hogy ezt a szép kort jó testi és lelki egészségben megérje

Hány éves vagy?  Három ember válaszol

Egy riporter ellátogat egy öregotthonba, hogy információt  gyűjtsön a hosszú életről szóló cikkéhez. Odamegy egy idős úrhoz, megkérdezi:

-Mondja uram, mi a hosszú élet titka? – Nos, válaszolja, az idős ember, sosem cigarettáztam. - Hát igen, válaszolja a riporter, és hány éves? - 98, feleli az öregember.

A riporter egy még idősebb emberhez fordul: - És mi az ön hosszú életének a titka?  - Nos, én sosem ittam. – És hány éves? – 100 éves vagyok. – Nagyszerű, mondja a riporter!

Az újságíró észrevesz  egy nagyon-nagyon öreg embert,  és megkérdezi tőle:- És mi az ön  titka?  - Én úgy dohányzom, mint egy kémény, úgy iszom, mint a kefekötő, és egész életemben nőztem. – És ön hány éves? Az öreg selypítve mondja: 33 éves vagyok.

Használ-e a fogyókúra?

Ajánlatos, hogy öt, kis mennyiségű, egészséges étkezést tartsunk naponta. Továbbá  tanácsos, hogy ne együnk későn este. Ha mégis ennünk kell, legfeljebb egy banánt, egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, vagy egy  darab friss gyümölcsöt együnk.

Be kell  ismernünk, nem létezik olyan, hogy fogyókúra. Azok az emberek, akik azért diétáznak, hogy súlyt  veszítsenek, a végén visszahízzák  a leadott kilókat. A testsúly csökkentés egyetlen módja az, ha kevesebbet  eszünk. És persze az is fontos, hogy megfelelő élelmiszereket fogyasszunk. Lehetőleg ne fogyasszunk  húst, mert az olyan nem kívánt alkotóanyagokat tartalmaz, mint telített zsírok, antibiotikumok, hormonok, veszélyes baktériumok (pl. E-kóli).

zoldseg&gyumolcs

És ne feledjük, csak a gyerekeknek van szükségük tejre a növekedéshez.  A felnőttek hozzájuthatnak a kalciumhoz zöldségek, hagyma, saláta és joghurt útján is. Ez utóbbit nagyon ajánlják a szakemberek és én magam is, mert a joghurt olyan jótékony organizmusokat tartalmaz, mint az L. Acidophilus, az L.Bifidus, az L.Bulgaricus, az L.Casei és az L.Reuteri. Ezek mind olyan élő kultúrák, amelyekre a beleknek szükségük van. A bélrák megelőzéséhez szükséges, hogy elegendő mennyiségű legyen belőlük. A megelőzés jobb, mint a gyógyítás – ez az én mottóm!

Hal és az eszkimók

Az eszkimók nagy mennyiségű halat fogyasztanak naponta. Ennek következtében a szívbetegség okozta halál rendkívül alacsony a körükben. Egy Hollandiában végzett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak halat, sokkal ritkább a szívhalál, mint azoknál, akik nem fogyasztanak halat. Szerintük a halolaj csökkenti a vér zsírszintjét, és csökkenti  a vérrögök képződését. Mint ismeretes, a trombózist vérrögök okozzák.

Generációkon át azt tanították nekünk, hogy minél több húst és egyéb proteint eszünk, annál több lesz az energiánk.  Éppen ellenkezőleg: a túl sok protein lelassít és a túl sok élelmiszer-bevitel fáradékonnyá tesz. Az utóbbi évtizedekben a szakemberek megállapították, hogy ha az izmokat erősíteni, és a leadott energiát növelni akarjuk, keményítőtartalmú ételeket kell ennünk. A nagy versenyeken, pl. Olimpián résztvevő atlétáknak a verseny előtt és után tésztaféléket adnak enni.

folyt.köv.

Rose

Az illusztrációkat HERTA készítette a blog részére      

Szólj hozzá

egészséges táplálkozás egészséges életmód Rose