2013. júl 16.

Nyaralás az elveszett idő falujában

írta: Adam G. Steve
Nyaralás az elveszett idő falujában

Tés1

Kikapcsolódni, feltöltődni, átszellemülni egy világtól távoli helyen –erre vágytak barátnőmék, amikor évekkel ezelőtt megvásároltak  egy omladozó parasztházat a Bakonyban, melyet szépen rendbehoztak. Azóta Lea minden nyáron idemenekül a nagyváros forgatagából, melegéből és zajából. Férje nemrég elhunyt, így a család és a barátok adják kézről kézre a kilincset, hogy hosszabb-rövidebb időt töltsenek el vele,  engedve  személyisége és a hely varázsának.  Mi párommal  három napig élveztük vendégszeretetét.

Tés tó2

A százéves parasztház egy kis tó mögött, fák és bokrok között bújik meg, távol a kis falu kevéske zajától. Az  éteri nyugalomban reggel kakasszóra ébredtünk, majd a szomszéd csacsija csatlakozott a tollas ébresztőjéhez. A tyúkok kotkodácsolása már ébren talált, amikor átjöttek a szomszédból egy kis kapirgálásra, fű csipegetésre, amelyért cserébe a bokrok között  tojásokat hagytak. A kecskék legelés közben csak messziről nézegettek be a portára. A későn elköltött reggeli után kiültünk az orgonabokrok alkotta lugasba, és szemünket legeltettük a korallszínű tűzliliomon, a sárga kúpvirágokon, a narancssárga trombitafolyondár virágain és a száguldó felhőkön. A kertben elfogyasztott ebéd utáni csendespihenőt újabb beszélgetés, olvasgatás követte.

Tés kakas5

Nemcsak az idő lassult le, a dolgok rendje is fellazult. A Leából áradó derű és bölcsesség kivetült a házra, a kertre. Abban a házban nem kell kínosan ügyelni a rendre, nem volt sem házirend, sem időrend. Az ember bátran elrugaszkodhatott a dolgos hétköznapok menetrendjétől.   Nem hiányzott sem a televízió, sem az internet. A hűvösödő estében pokrócba burkolva hallgattuk a békák kuruttyolását és néztük a fecskék körözését az alkonyi égen.  Leát bensőséges viszony és kedves emlékek fűznek minden fához, bokorhoz, virághoz, melyet férjével együtt ültettek.

Tés kúpirág

Végre kibeszélgethettük magunkat, felidézve negyvenöt éves barátságunk emlékeit, és a jelen történéseit. Beszélgetéseinkben váltogatták egymást a felmenőinkre való visszaemlékezés, - eredendően nagymamáink voltak barátnők – és velünk, gyerekeinkkel, unokáinkkal megeső dolgok.

Lea házában  unokái is imádnak nyaralni. A  legfőbb vonzerő számukra is a szabadság. A faluban kedvükre kószálhatnak a szomszéd házak között, hogy megnézzék, a kiskacsákat, a kecskéket és a tyúkokat, ott akár egyedül is elmehetnek a boltba, és hintázhatnak, rajzolgathatnak a kertben napestig.

Tés2

Furcsa volt az időtlenségből visszazuhanni az időbe, a zajba, a mindennapok mókuskerekébe.

Cecilia

 

     

 

Szólj hozzá

barátság nyaralás falu unoka