2013. júl 31.

Gyönyörű kaják, szépséges ételek

írta: Adam G. Steve
Gyönyörű kaják, szépséges ételek

kaja7

Az ételeket nemcsak esszük, de nézzük is.  Ha jól néz ki egy étel, sokkal nagyobb kedvvel fogyasztjuk. Néhány apró kulináris trükkel szépen szervírozhatunk egyszerű ételeket is. Különösen a gyerekek esetében fontos, hogy kedvet csináljunk nekik  az étkezéshez.  Gyakran tapasztalom, hogy, ha unokáimnak nem tetszik egy sosem kóstolt étel kinézete, egy falatot sem hajlandóak enni belőle.  Ötletes elrendezéssel ínycsiklandozóvá varázsolhatjuk az amúgy számukra unalmas gyümölcsöket és zöldségeket is. A nagy melegben egyébként is szívesen fogyasztjuk a nyers, jól lehűthető zöldféléket.

A répából, gombából, paprikából, uborkából, káposztából készült zöldség-csontvázat bizonyára nagy derültség közepette fogyasztják el a gyerekek, ha játék közben kínáljuk nekik  rágcsálnivalóként.

zöldség csontváz

A dinnyehéj bölcsőben fekvő pólyás feje készülhet sárgadinnyéből, szemei szőlőből, orra, fülei sárgadinnye gömbökből. Kerek karalábé vájó késsel vághatjuk ki az apró gömböket  sárga- és görögdinnyéből, melyeket zöld és kék szőlőszemekkel együtt a pólyás bölcsőjébe tesszük. A gyerekek imádni fogják.

kaja13

A háromszögsajtba szurkált mandulaszirmokból, mazsolából (száj) és aszalt szilvából (szemek) alkotott sünike nemcsak pikáns ízkombináció, de jópofa látvány is. Partira, hidegkonyha  tálak mellé jó ótlet.

kaja11

A sárgadinnye  és sonka (melone con prosciutto) tálalásának zseniális módja, ha a leheletvékony pármai sonkát rózsa alakra csavarjuk egy darabka dinnye tetejére helyezve.

kaja6

Ezt a gyümölcstányért  a gyerekekkel együtt készíthetjük el. A szeletekre vágott uborka és eper, a gerezdekre szedett mandarin, a málna és szőlőszem szép virágokká rendezhetők. A kacsák kifaragását sárgadinnyéből ne bizzuk a gyerekekre. Banán, kivi, ribizli, szeder is jól használható a gyümölcskép alkotásra. A gyerekek szívesen fogják elfogyasztani  csoki helyett is.

kaja5

Az alábbi kép példa arra, hogyan fejlesztették a japánok  művészi szintre az „étel szépítészetet”.  A színek és formák tökéletes harmóniája  tükröződik a rizsből, halból, rákból és uborkából  készült sushin.

szusi2

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

 

Szólj hozzá

gyümölcs egészséges táplálkozás egészséges életmód unoka