Gyönyörű kaják, szépséges ételek
Az ételeket nemcsak esszük, de nézzük is. Ha jól néz ki egy étel, sokkal nagyobb kedvvel fogyasztjuk. Néhány apró kulináris trükkel szépen szervírozhatunk egyszerű ételeket is. Különösen a gyerekek esetében fontos, hogy kedvet csináljunk nekik az étkezéshez. Gyakran tapasztalom, hogy, ha unokáimnak nem tetszik egy sosem kóstolt étel kinézete, egy falatot sem hajlandóak enni belőle. Ötletes elrendezéssel ínycsiklandozóvá varázsolhatjuk az amúgy számukra unalmas gyümölcsöket és zöldségeket is. A nagy melegben egyébként is szívesen fogyasztjuk a nyers, jól lehűthető zöldféléket.
A répából, gombából, paprikából, uborkából, káposztából készült zöldség-csontvázat bizonyára nagy derültség közepette fogyasztják el a gyerekek, ha játék közben kínáljuk nekik rágcsálnivalóként.
A dinnyehéj bölcsőben fekvő pólyás feje készülhet sárgadinnyéből, szemei szőlőből, orra, fülei sárgadinnye gömbökből. Kerek karalábé vájó késsel vághatjuk ki az apró gömböket sárga- és görögdinnyéből, melyeket zöld és kék szőlőszemekkel együtt a pólyás bölcsőjébe tesszük. A gyerekek imádni fogják.
A háromszögsajtba szurkált mandulaszirmokból, mazsolából (száj) és aszalt szilvából (szemek) alkotott sünike nemcsak pikáns ízkombináció, de jópofa látvány is. Partira, hidegkonyha tálak mellé jó ótlet.
A sárgadinnye és sonka (melone con prosciutto) tálalásának zseniális módja, ha a leheletvékony pármai sonkát rózsa alakra csavarjuk egy darabka dinnye tetejére helyezve.
Ezt a gyümölcstányért a gyerekekkel együtt készíthetjük el. A szeletekre vágott uborka és eper, a gerezdekre szedett mandarin, a málna és szőlőszem szép virágokká rendezhetők. A kacsák kifaragását sárgadinnyéből ne bizzuk a gyerekekre. Banán, kivi, ribizli, szeder is jól használható a gyümölcskép alkotásra. A gyerekek szívesen fogják elfogyasztani csoki helyett is.
Az alábbi kép példa arra, hogyan fejlesztették a japánok művészi szintre az „étel szépítészetet”. A színek és formák tökéletes harmóniája tükröződik a rizsből, halból, rákból és uborkából készült sushin.
Cecilia
Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192
animama 2013.08.05. 15:13:05