2013. aug 05.

Vendég olasz módra

írta: S. Cecilia
Vendég olasz módra

 

hármanjóóóó.jpg A három barátnő

 

Vendégnek lenni jó, de vendéget fogadni még jobb lehet – ha jók a vendégek! Ezúttal ez történt. Anna barátnőmet és a nála vendégeskedő  milánói barátnőjét, Claudiát láttuk vendégül balatoni nyaralónkban.  Néhány napra olasz szótól lett hangos a ház. Claudia imád beszélni, barokkosan elágazó mondanivalóját és karakteres véleményét a teraszon ülve örömmel hallgattuk néha éjfélig is. Elég volt egy apró kérdés, hogy a válaszból szerteágazó, izgalmas történetek kerekedjenek, melyben Claudia kalandos életének és utazásainak szereplői elevenedtek meg dallamos olasz nyelven elbeszélve.

A reggeli felkelés nehezen indult, ilyenkor, Anna ébresztőként szép hangján egy magyar dalt énekelt Claudia szobájának ajtaja előtt.  A partra kijutva mindketten élvezték és csodálták a balatoni tájat és a langyos habokat, bár a térdig érő vízben való gyaloglás kissé szokatlannak tűnt a tengerhez szokott hölgyeknek. Születésnapi ajándékként egy Balaton körüli kirándulásra vittük el őket, - vendégeink gyermeki örömmel és kíváncsisággal adóztak minden látnivalónak. A keszthelyi kastély parkjában sétálva  olasz barátnőnk nemesi elődeiről és az elúszott vagyonról mesélt. A születésnapi ebédet kedvenc vendéglőnkben, a hévizi Magyar Csárdában költöttük el, ahol aláfestésnek az olasz hölgy egyiptomi utazásának kalandjait és egy titokzatos férfi feltűnésének történetét hallgattuk.

kastély-jó-300x224.jpg A keszthelyi kastély

 

A hévizi Tófürdő előtt az olasz szóra felfigyelve megszólította Claudiát egy ismeretlen honfitársa, s második mondatában azt kérdezte tőle, mit szól hozzá, hogy Berlusconit előző nap négy évi börtönre ítélték. Mivel véleményük nem egyezett, a két olasz élénk gesztikulálások és kiabálások közepette heves vitába keveredett – úgy kellett barátnőnket elrángatni a helyszínről. A kirándulás végcélja Köveskál volt, ahol a falunap keretében a Klezmerész együttes koncertjét hallgattuk meg egy vendéglő kertjében. A tikkasztó hőségben felcsendülő hol életvidám, hol derűs-bús dallamokat sűrű „bravo” kiáltásokkal és tapssal jutalmazta temperamentumos olasz vendégünk az előadók örömére.

Klezmerész-300x224.jpg A Klezmerész együttes

 

Papa Stefano, a társaság egyetlen olaszul nem beszélő (ám sokat megértő) férfitagja az általa készített finom falatokkal bűvölte el a vendégeket. Sertéspörköltje, tojásos lecsója és meggylevese  aratta a legnagyobb sikert, bár az én joghurtos uborkalevesemet is szerették a népek.

Jövő nyárra Claudia meghívott bennünket a Lago D’Iseo-i nyaralójába, ahol Anna és kis családja már többször jártak  és kellemes napokat töltöttek. Arriverderci in Italia!

Cecilia

 

Szólj hozzá

kultúra nyaralás Olaszország Anna