RÁCSOS ALMÁS SÜTI - OLASZ MÓDRA
Kiadós és nagyon mutatós sütemény. Az almás töltelékkel készült változatot mutatom be (eredeti olasz neve : crostata alle mele), de gyakran készítem a túróval,vagy a spenóttal töltött változatokat is.
TÉSZTA
Hozzávalók:
300 gr liszt
200 gr vaj/margarin
100 gr cukor (lehet kevesebb is, én 7-8 dkg-t szoktam beletenni)
(Ezt könnyű megjegyezni a csökkenő számok kapcsán: 30-20-10 dkg)
1 egész tojás és 1 tojás sárgája,
csipet só,
zsemlemorzsa, vagy dió
1 tojás fehérje a tészta megkenésére
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy sima, jól nyújtható, rugalmas
tésztát kapjunk. (Ha esetleg a tojások kicsik, vagy nem áll össze a
tészta, esetleg keménynek tűnik, egy kanál tejföllel, vagy egy-két
kanál tejjel puhíthatjuk.)
Kerek formára kinyújtjuk, hogy a tészta széle lelógjon a tortaforma
pereméről, kibéleljük a formát, a lelógó részeket levágjuk, össze-
gyúrjuk, félretesszük. Villával megszurkáljuk, és kb. 10-12 percre a
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Előkészítjük a korábban már elkészített tölteléket (recept itt lejjebb)
kinyújtjuk a
maradék tésztát és derelyevágóval kisujjnyi szélességű csíkokra
vágjuk. Kivesszük a sütőből az elősütött tésztát és gyorsan dolgozunk.
A tészta aljara darált diót, vagy zsemlemorzsát szórunk, rátesszük a
tölteléket és keresztben, hálósan ráhelyezzük a tésztacsíkokat. A
megmaradt
tojásfehérjét felverjük, megkenjük vele a tésztát, visszatesszük a
sütőbe és kb. 15
perc alatt szép pirosra sütjük. Forrón vaníliás cukorral szórjuk meg.
Sokféle töltelékkel készíthető: túró, lekvár, spenót, idénygyümőlcsök,
fantáziánk szerint.
spenótos töltelékkel
ALMATÖLTELÉK
Hozzávalók:
1 kg alma megreszelve
120 gr cukor
2-3 db. szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
reszelt citromhéj
Elkészítés:
Egy vastag talpú, acél serpenyőben vagy lábosban, lassú tűzön
megpirítjuk /karamellizáljuk a cukrot, rátesszük a lereszelt és
kifacsart almát (az így kapott finom almalét rögtön meg is ihatjuk,
jutalomképpen!) és kevergetve puhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a
szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat. Kb. 10 perc alatt kész (ha puha az
alma, előbb is.) Langyosra hűtve, vagy kihűlve tesszük a süteménybe.