2013. sze 22.

RÁCSOS ALMÁS SÜTI - OLASZ MÓDRA

írta: Régiségek blog
RÁCSOS ALMÁS SÜTI - OLASZ MÓDRA

r__csos_alm__s2.jpg

Kiadós és nagyon mutatós sütemény. Az almás töltelékkel készült változatot mutatom be (eredeti olasz neve : crostata alle mele), de gyakran készítem a túróval,vagy a spenóttal töltött változatokat is.

 

TÉSZTA

Hozzávalók:

300 gr liszt

200 gr vaj/margarin

100 gr cukor (lehet kevesebb is, én 7-8 dkg-t szoktam beletenni)

(Ezt könnyű megjegyezni a csökkenő számok kapcsán: 30-20-10 dkg)

1 egész tojás és 1 tojás  sárgája,

csipet só,

 zsemlemorzsa, vagy dió

1 tojás fehérje a tészta megkenésére

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy sima, jól nyújtható, rugalmas

tésztát kapjunk. (Ha esetleg a tojások kicsik, vagy nem áll össze a

tészta, esetleg keménynek tűnik, egy kanál tejföllel, vagy egy-két

kanál tejjel puhíthatjuk.)

Kerek formára kinyújtjuk, hogy a tészta széle lelógjon a tortaforma

pereméről, kibéleljük a formát, a lelógó részeket levágjuk, össze-

gyúrjuk, félretesszük. Villával megszurkáljuk, és kb. 10-12 percre a

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Előkészítjük a korábban már elkészített tölteléket (recept itt lejjebb)

 kinyújtjuk a

maradék tésztát és derelyevágóval kisujjnyi szélességű csíkokra

vágjuk. Kivesszük a sütőből az elősütött tésztát és gyorsan dolgozunk.

A tészta aljara darált diót, vagy zsemlemorzsát szórunk, rátesszük a

tölteléket és keresztben, hálósan ráhelyezzük a tésztacsíkokat. A

megmaradt

tojásfehérjét felverjük,  megkenjük vele a tésztát, visszatesszük a

sütőbe és kb. 15

perc alatt szép pirosra sütjük. Forrón vaníliás cukorral szórjuk meg.

 

Sokféle töltelékkel készíthető: túró, lekvár, spenót, idénygyümőlcsök,

fantáziánk szerint.

spen__tos.jpgspenótos töltelékkel

ALMATÖLTELÉK

Hozzávalók:

1 kg alma megreszelve

120 gr cukor

2-3 db. szegfűszeg

1 teáskanál őrölt fahéj

reszelt citromhéj

Elkészítés:

Egy vastag talpú, acél serpenyőben vagy lábosban, lassú tűzön

megpirítjuk /karamellizáljuk a cukrot, rátesszük a lereszelt és

kifacsart almát (az így kapott finom almalét rögtön meg is ihatjuk,

jutalomképpen!) és kevergetve puhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a

szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat.  Kb. 10 perc alatt kész (ha puha az

alma, előbb is.) Langyosra hűtve, vagy kihűlve tesszük a süteménybe.

crostata2

 

Fodor Anna

Szólj hozzá

főzés édesség recept sütés Anna