2013. nov 10.

Naspolya lekvár - most érik a gyümölcs

írta: Adam G. Steve
Naspolya lekvár - most érik a gyümölcs

 

Naspolya 1

Kertünkbe olyan sok naspolya terem, amennyit nem tudunk gyümölcsként elfogyasztani. Az évek során sikerült egy jó lekvárkészítési receptet  kikísérletezni, melyet  szívesen megosztok a blog olvasóival.

 Csak teljesen érett, azaz megbarnult, puha gyümölcsöt lehet felhasználni. (A naspolya  az első fagyok után érik meg teljesen.) A főzéshez kiszemelt fazék méretét figyelembe véve annyi gyümölcsöt mosok meg, hogy a fazék kb. félig legyen. A gyümölcs lecsepegtetése után a naspolyát kézzel összemorzsolom és így teszem bele a fazékba, tehát nem hámozom meg, nem magozom ki. Az összemorzsolt naspolyára ráöntök kb. két dl. vizet, illetve a gyümölcs mennyiségétől függően annyit, hogy ne legyen nagyon sűrű (ne rotyogjon), és folyamatos kavargatás mellett elkezdem főzni.

 

naspolya-fán

Addig főzöm, amíg azt nem látom, hogy a magokról levált  a gyümölcs húsa. Akkor leveszem a tűzről, egyszerre egy merőkanálnyit krumplitörőbe rakva a gyümölcs húsát kipasszírozom egy másik fazékba.   Kinyomáskor egy kés tompa élével mindig a fazékba segítem a nehezen leváló, sűrűbb anyagot. A krumplinyomóból kiürítem a  bennmaradt héj- és mag maradékot. Ezt  a végén  a szemétbe dobom.

A passzírozott gyümölcshúst visszateszem a tűzhelyre, és folyamatos kavarás mellett rottyanás után még 10-15 percig főzöm, majd ízlés szerint kristálycukrot öntök hozzá. Tapasztalatom szerint a gyümölcshús mennyiségének az egyharmada elég.  A cukorral még addig főzöm, amíg az állaga lekvárszerű lesz, ez 15 és 30 perc közzé tehető.

Ezután meleg vízbe állított befőttes üvegekbe  merem, késhegynyi nátrium benzoáttal megszórom, nedves celofánnal lefedem és jó erősen rácsavarom a lemez fedelet. Száraz dunsztba állítom és két nap múlva a kamrába a polcra elhelyezem.   Süteményekbe téve igen finom, de vajas kenyérre kenve kásás állaga miatt különlegességnek számít.   Ha ezek után valaki kedvet kapott az elkészítéséhez, annak  jó munkát kívánok.

E. Sanyi

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

Szólj hozzá

gyümölcs lekvár befőzés naspolya