2013. dec 02.

Hogy kerül a hőmérő és a pénztárca a játékos zsákba?

írta: Adam G. Steve
Hogy kerül a hőmérő és a pénztárca a játékos zsákba?

gyöngyfűzés-600x409.jpg Gyöngyfűzés


A karácsonyi vásárlás időszakában, amikor az üzleteket járjuk, hogy a gyerekeknek minél szebb játékokat vegyünk, talán ünneprontónak hat ez az írásom. Így inkább azoknak ajánlom, akik úgy érzik, nem tudnak  olyan szép játékot  venni, mint szeretnének. A gyerekek, mint tudjuk, unottak és boldogtalanok is tudnak lenni a legpazarabb játékok között, és kedvtelve tudnak játszani a legegyszerűbb dolgokkal is, ha mi felnőttek önfeledten tudunk leülni hozzájuk játszani.   

 

Most a nem játéknak készült, de játszásra remekül használható tárgyakról szeretnék írni. Ezek a tárgyak többé-kevésbé minden háztartásban megtalálhatók, csak fantázia kell hozzá, hogy meglássuk benne, mire lehetnek még jók egy gyerek kezében. No meg egyfajta szemlélet is kell hozzá, amely szerint nemcsak a boltban vásárolt  játék lehet játékszer.

Mielőtt a példákat elsorolom, megnyugtatásul leszögezem, hogy unokáimnak itt nálunk, azaz a nagyszülőknél is sok, szép „igazi” játékuk van, tehát nem ezek helyett vetjük be a „másfajta„ játékokat.

Pici baba korukban nagy élvezettel rázták unokáim a flakoncsörgőt. Ez úgy készült, hogy egy kicsi, átlátszó műanyag flakonba gombokat raktam, nagyon jól lezártam – és voilá – már rázhatta is a baba – jól szórakozva a színes gombok pattogásán  és potyogásán. Egy kicsit nagyobb baba korukban, amikor már finomabb mozdulatokra is alkalmas volt a kis kezűk, a kiürült műanyag tégelyek és dobozok  kerültek be a játékos zsákba. Nagy türelem és kitartás kellett, amíg  megtanulták kinyitni, bezárni, elfordítani, összeilleszteni a különböző méretű és formájú tégelyeket a tetejükkel.

Panni-orvos.jpg Panni doktornő receptet ír


A „Mami, babázzunk!” korszakban előkerültek a batiszt zsebkendők (baba takarónak), a bébi textil partedlik, a nagyobb babákra jók lettek az újszülött kori kis réklik. Később a babakonyhába bevonultak a már feleslegessé vált kisebb műanyag cumisüvegek, műanyag kanalak,  tányérok és kimosott orvosságos dobozok.

Mindkét unoka szeret gyöngyöt fűzni. A gyöngyös dobozban  kötöttek  ki  régi nyakláncaim lefejtett gyöngyei is, sőt néhány olyan széles lyukú, rövid száraztészta fajta is, amelyek  remekül fűzhetőek.

Mostanság, hogy már Panni, a kisebbik unoka négy éves lesz, Lilla pedig nyolc, a színes magazinok és katalógusok, valamint a szép csomagolópapírok avanzsálnak játék alapanyaggá. A fantáziadús ábrájú, valamint az arany-és ezüstszínű papírok képeit kivágva, majd felragasztva üdvözlőlapok, könyvjelzők, ajándék kísérő kártyák  készülnek.  Na és még nem beszéltem azokról a gombokról, amik most rendeltetésüknek megfelelően felvarrásra kerülnek tűvel és cérnával – játékból.

A használaton kívüli noteszek, és a kiszuperált digitális hőmérő  nélkülözhetetlenek, amikor orvososat játszunk, egy régi kézi számológép és  mobiltelefonok nélkül pedig már nem is tudnánk óvodásat és boltosat játszani. Papi egy régi simlis sapkája, egy szebb időket megért táska és a használt menetjegyekkel teli pénztárca a kalauzos játékunk elmaradhatatlan kellékei. 

tetrapack.jpg Lilla babaházat készít dobozból


Korábban írtam már arról, hogyan készítünk tejes, üditős tetrapack és papír dobozokból házakat és sok egyebet. Akit érdekel, az alábbi linkekre kattintva megnézheti.

https://regisegeknek.blog.hu/2012/03/31/nyuszis_doboz_keszites_nagyszuloknek_es_unokaknak

https://regisegeknek.blog.hu/2013/09/01/kreativ_gyerekek_hazepites_dobozbol

Úgy gondolom sokunknak vannak jó példái arra, mi adható a gyerek kezébe játékként. Természetesen a kicsik biztonságára mindenképpen ügyelnünk kell, törött, szúrós, éles, piszkos tárgyat sose adjunk a kezükbe !!! Én mindenképpen biztatom a szülőket és nagyszülőket, hogy bátran válogassanak és csereberéljék ezeket az alkalmi játékszereket, tanítsák meg a kicsiket, hogyan lehet azokkal játszani.    

A mindennapi élet használati tárgyainak bekerülése a gyerekszobába többféle haszonnal jár. Először is a gyerek olyan tárgyakkal ismerkedik meg, amiket később felnőtt korában fog használni. Másrészt több, egyébként kidobásra szánt tárgyat tudunk ezúton újrahasznosítani. Legalábbis addig, amíg a gyerekek el nem törik/szakítják, vagy rájuk nem unnak, mert ezeket akár egyszeri használat  után is szívfájdalom nélkül kidobhatjuk.

 Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Szólj hozzá

játék kreativitás nagyszülők unoka Cecilia