Kaszinótojás franciasalátával - a bevált hidegtál
PAPÁ STEFANO KONYHÁJA
Közelednek az ünnepek. Ilyenkor különösen praktikus olyan hidegtálat készíteni, ami kiadós, finom és a pénztárcánkat se terheli meg nagyon. Könnyű étel, egyszerű az elkészítése és általában nagy a siker. Nem igen emlékszem arra, hogy a vendégek távozása után nálunk maradt volna belőle. Általában 20 db. kaszinótojást készítek, hozzá 75 deka franciasalátát.
Hozzávalók:
10 db. keményre főtt tojás,
2 db. tojássárgája,
2 dl. étolaj,
1 doboz 2 dl-es tejföl,
750 grammos mirelit franciasaláta vagy mexikói saláta,
1 kávéskanál vegeta,
2 evőkanál margarin,
só, mustár, bors, kevés citromlé, kevés fehérbor, porcukor.
Elkészítés
A keményre főtt tojásokat megpucolom, félbevágom, és egy edénybe kikaparom a sárgáikat. Kézi mixerrel a két tojássárgájából és a 2 dl. olajból majonézt készítek. Lehetőleg azonos hőfokúak legyenek, és az elején nagyon óvatosan, szinte cseppenként adagoljuk a mixerrel kevert tojássárgájához az olajat. Később már bátrabban önthetjük. Ha jól dolgoztunk, akkor a majonézünk vaj sűrűségű lesz.
Közben a mirelit zöldséget a vegetás vízben puhára főzzük, és leszűrve hagyjuk kihűlni. A majonézhez hozzákeverjük a tejfelt, sózzuk, borsozzuk, 2 kávéskanálnyi mustárral, egy evőkanálnyi citromlével és fehérborral ízesítjük, majd kevés porcukorral harmonizáljuk az ízét. Itt a hozzáadott anyagok mennyisége változhat, ki-ki ízlelése szerint. Lényeg, hogy krémszerű, édes-savanykás tartármártást kapjunk. A kikapart tojássárgákat két-három evőkanálnyi tartármártással, a margarinnal, két kávéskanál mustárral, sóval, borssal, kézi mixerrel habosra kavarom. Itt is ki-ki ízlése szerint fűszerezheti még, kóstolás alapján.
Nekem ez a mennyiség két tálra fér el. A tálak aljára kevés tartármártást öntünk, majd a tálakba merjük a kihűlt franciasaláta felét-felét, ismét öntünk rá tartármártást és összekeverjük vele a zöldséget. Ezután a fél tojásfehérjéket megtöltjük a kikevert tojássárgájával. Ne csak az „üregbe”, hanem a vágott felületre is tegyünk a masszából. Az így megtöltött tojásokat a töltelékes felével lefelé körben a franciasalátára fektetjük, 10-et, 10-et 1-1 tálba. A maradék tartármártással, leöntjük a tojásokat, úgy, hogy mindegyiket befedje a mártás. Ezután 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd a tálalás előtt megszórjuk egészen apróra vágott petrezselyemmel vagy medvehagymával és a tojások tetejének közepére egy-egy csöpp piros aranyat nyomunk.
Számításaim szerint az alapanyagok 1000-1100 Ft-ból beszerezhetők, így 1 kaszinótojás franciasalátával a mai tojásárak mellett 55-65 Ft-ból kihozható.
Csibe kaszinótojások
Azok a háziasszonyok, akiknek van kedvük egy kicsit pepecselni, elkészíthetik a képen látható tündéri kiscsibéket is. Ezek a tojásból kikelő pipik is kaszinótojások, a tölteléket ugyanúgy kell elkészíteni, mint fenn (a kikapart tojássárgákat két-három evőkanálnyi tartármártással, margarinnal, két kávéskanál mustárral, sóval, borssal, kell habosra kavarni), csak a dizájnuk más egy kicsit és nem franciasaláta alapon ülnek, hanem salátaleveleken. A kifőtt tojásokat felső egyharmaduknál kell keresztben elvágni és a tölteléket rá kell púpozni a kivájt, nagyobb alsó kétharmadba, majd rátenni a kisebb felső egyharmadot. Ezt a műveletet úgy lehet jól elvégezni, ha a tölteléket egy nejlonzacskóba tömködjük, a sarkán kis lyukat vágunk és azon nyomjuk ki a csibe testét alkotó masszát a tojásfehérjébe. A töltési folyamatot megkönnyíti, ha a tojásokat egy maffinsütő mélyedéseibe tesszük, ami jól megtartja a csúszkáló tojásokat. A pipik orrát apróra vágott sárgarépából, a szemeket fekete olajbogyóból lehet kivágni és a tojásmasszába nyomni.
Papá Stefano
Cecilia 2013.12.20. 21:54:10