2014. jan 06.

Emília marcipán gyümölcsei

írta: Adam G. Steve
Emília marcipán gyümölcsei

marcipán

Mielőtt Emília receptjét közreadom, egy kis történetet kell elmesélnem, ami szorosan kapcsolódik a recepthez. Wilfinger Emília mintegy harminc évvel ezelőtt egy évtizeden át a főnöknőm volt. Emília minden Karácsonykor behozott egy tálcányi, saját készítésű marcipán gyümölcsöt. Mindenkinek jutott egy darab a különlegesen finom és szépséges, mignonpapírban díszelgő csemegéből. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de Emília most, 93 évesen is elkészíti a marcipánokat. Nagy családi mulatság ez, unokái és dédunokái is körülülik az asztalt a készítésnél, van aki gyúrja, van aki formázza, mások festik a marcipán körtéket, krumplikat, citromokat. Emília tizenkilenc évesen, egy főzőiskolában ismerkedett meg ezzel a különlegesen finom recepttel, és a nehéz évek kivételével azóta sem múlt el Karácsony a családjában e nélkül. Nemcsak a tradíció és a közös munka öröme, hanem a benne lévő igazi – nem túlcukrozott – mandula teszi finommá ezeket  az apró édességeket.

Hozzávalók kb. 40 db gyümölcshöz:

20 dkg  mandulabél

20 dkg porcukor

fél deci víz a sziruphoz

ételfestékek

A  mandulát forró vízzel leforrázzuk, hogy a belső héja könnyen lehántható legyen. A megpucolt mandulát szétteregetjük, megszárítjuk és diódarálón finomra ledaráljuk. Felét 10 dkg szitált porcukorral összedolgozzuk. 10 dkg cukrot a fél dl vízzel sziruposra főzzük, és kissé lehűtve, elegyítjük a cukros mandulával. A maradék mandulát a massza igényének megfelelően adjuk hozzá fokozatosan, és simára gyúrjuk. Addig gyúrjuk kézzel, amíg jól formázható masszát nem kapunk. Gyúrás közben a mandulában lévő olaj fokozatosan szabadul fel – ne ijedjünk meg, ha nem akar rögtön összeállni. Mandula aromát is lehet még hozzátenni az íz fokozására. (A massza alufóliába téve hűtőben eltartható és  le is fagyasztható).

Cipót formálva ezután kezdődik a gyümölcsök megformázása, majd a megfestése. A mandulát zöld festékkel festjük, hosszúkásra formázzuk és a közepébe egy félbevágott mandulát teszünk.  Almán, körtén és citromon kívül szoktunk krumplit formázni – ezt nem kell festeni, hanem kakaóban szoktuk meghempergetni. A gomba kalapját pirosra festjük, a pöttyöket apró manduladarabokból formázzuk, melyeket tojásfehérjével ragasztunk rá. A pogácsát kerekre szaggatjuk, sárgára festjük, a tetejét bevagdaljuk, és barna pöttyöket teszünk rá. Mindenki fantáziájára és kézügyességére van bízva, hogy milyen egyéb formákat talál ki. Sokáig eltartható.

Marcipán massza készen is kapható, de az íze nem hasonlítható ehhez az „igazi” marcipánhoz.

közreadta: Cecilia

 

Szólj hozzá

édesség recept mandula nagyszülők dédunoka lisztmentes