2014. jan 16.

FRANCIA CSOKIGOLYÓK

írta: Adam G. Steve
FRANCIA CSOKIGOLYÓK

Gluténmentes édesség

trufffle3

HOZZÁVALÓK

A masszához:

30 dkg édes, vagy keserű csokoládé, kis darabokra vágva

2.5 dl  habtejszín

2,5 evőkanál sótlan vaj

2 evőkanálnyi likőr (kávé, málna) vagy  rum, vagy  konyak – ízlés szerint

csoki

A bevonathoz:

Pörkölt és apróra vágott  dió, vagy  mogyoró

Pörkölt kókuszreszelék

Reszelt csokoládé

bevonat

ELKÉSZÍTÉS

Tegyük a darabolt csokoládét egy tálba. A habtejszínt és a vajat  tegyük egy kis lábosba és melegítsük forrásig. Adjuk hozzá azonnal a csokoládéhoz, hagyjuk állni pár percig, amíg a csokoládé megolvad.  Habverővel, vagy fakanállal  keverjük simára. Adjuk hozzá a likőrt (vagy egyéb italt), és keverjük újra simára, majd takarjuk le és tegyük hűtőbe, amíg a massza  megszilárdul. Ez eltarthat néhány órát, vagy egy éjszakát is.

massza

Kanállal formáljunk a masszából golyókat. A bevonathoz szükséges diót, mogyorót, kókuszdiót zsiradék nélkül pirítsuk/pörköljük meg egy kis lábosban, állandó kevergetés mellett, ügyelve arra, nehogy odaégjen. A kókuszdió aranybarnára pörkölődik, és ropogóssá válik. A diót és a mogyorót pörkölés után aprítsuk durvára, majd vegyítsük őket össze a kókuszdió reszelékkel, tegyük egy kis tálba és a golyókat hempergessük meg benne, hogy a darabkák ráragadjanak. Bevonatként használhatunk még csoki darát, vagy nagyon apró, színes cukordrazsét.

A golyókat  kis papírkosarakban szervíroztam, hogy jól mutassanak.

A massza a hűtőben légmentesen tárolva hetekig eláll, le is fagyasztható.

Hedi Neu, Chicago
 

Szólj hozzá

édesség recept csoki gluténmentes lisztérzékeny Hédi