FRANCIA CSOKIGOLYÓK
Gluténmentes édesség
HOZZÁVALÓK
A masszához:
30 dkg édes, vagy keserű csokoládé, kis darabokra vágva
2.5 dl habtejszín
2,5 evőkanál sótlan vaj
2 evőkanálnyi likőr (kávé, málna) vagy rum, vagy konyak – ízlés szerint
A bevonathoz:
Pörkölt és apróra vágott dió, vagy mogyoró
Pörkölt kókuszreszelék
Reszelt csokoládé
ELKÉSZÍTÉS
Tegyük a darabolt csokoládét egy tálba. A habtejszínt és a vajat tegyük egy kis lábosba és melegítsük forrásig. Adjuk hozzá azonnal a csokoládéhoz, hagyjuk állni pár percig, amíg a csokoládé megolvad. Habverővel, vagy fakanállal keverjük simára. Adjuk hozzá a likőrt (vagy egyéb italt), és keverjük újra simára, majd takarjuk le és tegyük hűtőbe, amíg a massza megszilárdul. Ez eltarthat néhány órát, vagy egy éjszakát is.
Kanállal formáljunk a masszából golyókat. A bevonathoz szükséges diót, mogyorót, kókuszdiót zsiradék nélkül pirítsuk/pörköljük meg egy kis lábosban, állandó kevergetés mellett, ügyelve arra, nehogy odaégjen. A kókuszdió aranybarnára pörkölődik, és ropogóssá válik. A diót és a mogyorót pörkölés után aprítsuk durvára, majd vegyítsük őket össze a kókuszdió reszelékkel, tegyük egy kis tálba és a golyókat hempergessük meg benne, hogy a darabkák ráragadjanak. Bevonatként használhatunk még csoki darát, vagy nagyon apró, színes cukordrazsét.
A golyókat kis papírkosarakban szervíroztam, hogy jól mutassanak.
A massza a hűtőben légmentesen tárolva hetekig eláll, le is fagyasztható.
Hedi Neu, Chicago