2014. feb 14.

EGÉSZSÉGES ÉS KÖNNYŰ FASÍRTTORTA

írta: Papá Stefano
EGÉSZSÉGES ÉS KÖNNYŰ FASÍRTTORTA

Fas__rt_cikkely.jpg 

Papá Stefano konyhája

Mivel nagyon szeretem a fasírtot, de szégyenszemre igazi fasírtgömböket még nem sikerült előállítanom, (már ami nekem is tetszett, vagy ízlett),  ki kellett valamit találnom, hogy kedvemre ehessek a fasírtból, no meg a vendégeinket is valami „széppel” és finommal lephessem meg. Így született meg a fasírt-torta.

Hozzávalók:

1,25 kg. darált pulyka,  sertés, vagy marhahús. (A húsokat keverni is lehet, én a most bemutatottat darált pulykahúsból készítettem, ettől is egészséges és könnyű).

5 főtt tojás,

3 felvert egész tojás,

1 nagy, vagy két közepes fej vöröshagyma,

2 kávéskanál fokhagymakrém, vagy 3 gerezd apróra vágott, zúzott fokhagyma,

1 kávéskanál vegeta, vagy más ételízesítő,

feketebors, ízlés szerint

1 dl. olaj,

pirospaprika ízlés szerint,

só ízlés szerint (ne feledjük a vegeta ill. ételízesítő már tartalmaz sót!)

zabpehely  szükség szerint (a beáztatott és összemorzsolt kenyér, vagy zsemle helyett teszem bele – többfélét lehet kapni, én a könnyen puhuló Köln Kernige fajtát használtam).

fas__rttorta.jpg

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzöm és megtisztítom. Az olajon párolni kezdem az apró kockákra vágott hagymát, majd kb. félidőben hozzáadom az ételízesítőt, a borsot és a fokhagymát. Amikor üvegesre párolódott, leveszem a tűzről és két púpozott kávéskanál pirospaprikával jól összekeverem, majd egy rövid forrás idejére visszateszem állandó keverés mellett  a tűzhelyre.

A darált húst egy keverőtálba morzsolom, megsózom, hozzákeverem a három felvert tojást, a fűszerezett, paprikás hagymát és az egészet jól összedolgozom. Mivel – főleg a 3 felvert tojásnak köszönhetően – egy viszonylag híg, puha masszát kapok, sűrítés céljából elkezdem adagolni hozzá a zabpelyhet, amivel továbbkeverem a masszát, amíg egy sűrűbb, már nem folyós fasírtalapot nem kapok.

Egy kerek – fedeles – tűzálló tál aljára kb. 2 cm vastag fasírtalapot helyezek, majd ebbe beleültetem az edény szélével párhuzamosan, körben az 5 kemény tojást. Úgy helyezem el, hogy a tojások és az edény széle között bő 1 cm-nyi hely maradjon. Ezután a tojások és az edény széle közötti részt, majd a tojások közötti részt kitöltöm a fasírtalappal, utána jön a tál közepe a tojások között, végül a maradékkal befedem az egészet. A tetejét jól lesimítom és  óvatos nyomkodással tömörítem. Ráhelyezem az edény fedelét, és az egészet beteszem a mikrosütőbe. Két alkalommal maximális fokozaton 6-6 percig mikrózom, a kettő között 3-4 perc szünettel, aminek idejére az edényt a mikróban hagyom.

Amikor készen van, kiveszem, a fedelét leveszem róla és az edényt óvatosan jobbra-balra forgatva az oldaláról teljesen leválasztom a ”tortát”. Ezután a fedelet kicsit elcsúsztatva visszahelyezem, és a benne lévő folyadékot, zsírt óvatosan leöntöm. Most jön egy óvatosságot igénylő rész:  visszahelyezem teljesen a fedelet, és a füleknél fogva, egy hirtelen mozdulattal megfordítom az edényt, a fasírtot a fedélre állítva. Leemelem róla az edényt és a fasírtot 200 fokra előmelegített sütő közepére teszem, amíg szépen megpirul-megbarnul, és enyhén kemény kérget kap. Ez általában 20-25 percig tart, de mivel a sütők nem egyformák, ellenőrzéssel és ízlés szerint  dönthetjük el, mikor van kész.

 Egy normál méretű tűzálló  edényben készített fasírt-tortából 6-8  szeletet vághatunk, mintha igazi torta lenne.

 Papá Stefano

 

Szólj hozzá

főzés könnyű recept egészséges fasírt húsétel Papá Stefano konyhája Papa Stefano fasírt tojással fasírttorta