2014. már 30.

Vídáman, három keréken

írta: S. Cecilia
Vídáman, három keréken

 

scooter

Külföldön élő idős rokonaink mozgásszervi betegségük miatt szinte már alig bírnak járni, így nagy bánatukra az utóbbi években le kellett mondaniuk a hosszabb gyaloglással járó eseményekről és természetesen az utazásról. Pedig érdeklődésüket, nyitottságukat és energiájukat az évek szinte alig kezdték ki. Mivel anyagiakban nem szűkölködnek, hosszabb keresés-kutatás után sikerült beszerezniük egy-egy olyan kicsi és könnyű scootert (szkútert), azaz elektromos hajtású kerekesszéket, amit szétszedve autóba is be lehet tenni.

 
Magyarországra érkezve a repülőről  a házaspár, Ella és Vili,  kis járművükön ülve gördültek ki. A scootereket pillanatok alatt 5-5 darabra szedtük szét és raktuk be a személyautónkba, majd ugyancsak pillanatok alatt raktuk össze otthon.  Egy parkban sétálva, a virágzó fákban gyönyörködve mesélte Ella, milyen csodálatos, hogy a scooterrel  úgy tudnak „járni” fájdalom nélkül, kényelmesen, mint ifjúkorukban. Mióta három keréken gördülnek, újra  eljutnak  kiállításokra, áruházakba, és azóta  újra  vállalkoznak utazásra is. Otthon a  tizenegyéves unoka boldogan jár a nagymamával bevásárolni, ha az egyik kocsit ő vezetheti.
 
 
scooter2
. .
Azért  jó, ha van mellettük két lábon járó segítség, aki lök egyet a kocsin, ha az elakad a park zúzott kő ösvényén, vagy éppenséggel segít ki és berakni a járművet az autóba, netán előreszalad és megnézi, hol lehet a járdáról akadálymentesen fel- és lehajtani. Merthogy nálunk ez  nem evidencia, és hiába a legmodernebb kerekesszék, ha a közlekedés nincs akadálymentesítve. Szerencsére rokonaink ki tudnak szállni  a kocsiból, néhány tíz métert meg tudnak tenni saját lábon, ha kell. Cukrászdába, vagy étterembe beülve az indítókulcsot kivéve  a  scootereket kinn hagytuk az épület előtt, lezárva a jármű kézi erővel elmozdíthatatlan.  A kocsival egyébként járdán kell közlekedni, sebessége változtatható,  és szinte egyhelyben tud megfordulni.    Mostanában itthon is egyre több hasonló kocsit látok.
 
 
 
scooter3
 
 
scooter4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jó volt tapasztalni, hogy közel a nyolcvanhoz rokonaink milyen érdeklődéssel fedeztek fel új dolgokat, hogyan fényképeztek, filmeztek, vásároltak kerekesszékben ülve, sőt Vili időnként még fickósan előre is rohant a kocsijával, hátrahagyva minket, két lábon járókat.
 
Felöltődtünk mellettük energiával és életkedvvel.
 
 
Cecilia
 

 

Szólj hozzá

utazás kerekesszék mozgássérült mozgáskorlátozott időskor