2014. júl 15.

Másféle régiségek

írta: Lujza65
Másféle régiségek

Foglalkozzunk most egy kicsit mással!

Nagyszerű elfoglaltság tematikus útitervek összeállítása, frissen tartja az agyunkat, sok meglepetést tartogat. Nézzünk körül – legalább a karosszékünkből – a városi ásatások, a földalatti régiségek között!

Az alább bemutatott ókori, középkori városközpontok fölött ma is eleven, lüktető városi élet van. A sorrend? Legyen szubjektív időbeli, vagyis a legrégebben látottal, Jeruzsálemmel kezdem.

 A város közepén északról délre húzódó Cardo Maximus a római Aelia Capitolina monumentális, 14m széles főútja volt Hadrianus császár idején, de még a bizánci városnak is főutcája volt. A mai utcaszintnél kb. 6 méterrel lejjebb van, részben a föld alatt. A járda mellett üzletek sorakoztak.

cardo5Cardo6

Forrás: www.biblewalks.com                                              Forrás: www.generationword.com

A Cardo feltárt része ma a jeruzsálemi óváros zsidó negyedének különleges látványossága. A nyomvonalában, a Damaszkuszi kapu, vagyis észak felé hosszú bazár-épület húzódik a muszlim és a keresztény negyed között: ma is az óváros főutcája ez, noha keskenyebb, mint az ókorban.

Érdekesség: Jeruzsálemben még egy párhuzamos főutcát, vagyis Cardot tártak fel a „nagy” Cardotól keletre.

 800px-Eastern_Cardo_JerusalemForrás: commons.wikimedia.org

A franciaországi Narbonne, az ókori Narbo Martius fővárosa volt Gallia Narbonensis római provinciának. Kulcsfontosságú hely, innen indult az időszámításunk előtti I. században az Atlanti-óceánhoz a Via Aquitania, és átfutott rajta a Rómát Hispánia provinciával összekapcsoló Via Domitia.  Ugyanebből a korból maradt meg a földalatti magtár-épület, a Horreum két nagy terme, ma is bejárható.narbonne_warehouses3

narbonne_via_domitia

Forrás: www.livius.org

Olaszországban, Trentoban mindössze 20 évvel ezelőtt, a színházépület renoválásakor, véletlenül bukkantak a római Tridentum (vagyis ’3 fog’) 2000 éves épületeire, utcáira a színház alatt. Az 1700 nm-es SASS régészeti területen lakások padlómozaikokkal díszített szobákkal, udvarok, üvegesműhely stb tekinthető meg.

Trento_asatas  327 Trento romai Tridentum

Forrás: trentioncultura.net                                                                                            saját felvétel

A krakkói Rynek Underground 2010-ben nyílt a főtéri árkádos piac alatt, miután 2005-ben kiderült, hogy a messze földön híres reneszánsz Sukenice árkádok alatt több száz évvel korábban is piac volt. Szépen sorakoznak a föld alatt is az árusítóhelyek egymás után. Az árudákban ott talált korabeli tárgyakat állítottak ki. A feltáráshoz csatlakozó múzeumban kovács- és aranyműves műhelyek láthatók. A földalatti járda elvisz a temetőhöz, az egyik felnyitott sírt üvegtető takarja, a csontvázat a régészek a sírban hagyták.

Rynek_Underground_(9157021443)   Rynek_Underground_(9159127390)(1)

Forrás: commons.wikimedia.org

 Lujza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Szólj hozzá

Lujza