2014. aug 02.

Caponata - könnyű, nyári zöldségétel

írta: Adam G. Steve
Caponata - könnyű, nyári zöldségétel

A caponata (ejtsd: káponátá) egy olasz eredetű  zöldségétel. Sokféle caponata változat van, és mind nagyon finom. Én általában egy nappal azelőtt készítem el, hogy enni akarjuk, mert jobb, mint frissen. Igaz, hogy némi előkészítő munkát igényel, de megéri a fáradozást. Könnyű, nyári lisztmentes étel.

Hozzávalók 6-8 személyre:

1 nagy padlizsán, 2-3 cm-es kockákra vágva 2 db cukkini, 2-3 cm-es kockákra vágva 1 nagy lila hagyma, félcentis kockákra vágva 6 db fokhagyma gerezd, szétnyomva 1 piros és egy sárga paprika, 1 cm-es kockákra vágva extra szűz oliva olaj só, ízlés szerint egy csipet piros paprika 1 dl víz 4 evőkanál paradicsom püré 2 evőkanál cukor 4 evőkanál vörös borecet 1 marék mazsola 5 dkg kapribogyó 1 dl fenyőmag, pirítva, helyettesíthető dióval is 1 csokor menta apróra vágva

Caponata3

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra A padlizsánt,  ha időm engedi, csíkosra hámozom, úgy, hogy 2 cm-es csíkokban lehámozom a  héját,  illetve két-centinként meghagyom a héját - ettől nagyon gusztusos lesz a kész étel. Tegyük a feldarabolt padlizsánt egy nagy tálba és bőségesen öntözzük meg olíva olajjal, majd sózzuk ízlés szerint. Teregessük szét egy sütőlemezen és süssük, amíg puha lesz, kb 15-20 percig. Ha kész, tegyük félre.

Egy széles, mély serpenyőt kenjünk ki olajjal. Dobjuk bele a felvágott hagymát és paprikákat, sózzuk ízlés szerint. Pirítsuk 8-10 percig, amíg a hagyma puha és ízes nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük további 5-6 percig, majd keverjük hozzá a paprikákat és főzzük együtt további 5-6 percig. Ezután jöhet bele a cukkini, sózzuk ízlés szerint és pároljuk, amíg az összes zöldség puha és aromás nem lesz és a zöldségek kezdenek összeérni, mint a lecsó esetében. Ez is kb. 5-6 percig tart. Adjuk hozzá a padlizsánt, a paradicsompürét és egy dl vizet. Addig főzzük, amíg a víz el nem párolog.

Egy kis tálkában oldjuk fel a cukrot az ecetben, majd tegyük hozzá a többihez. Keverjük bele a mazsolát, a kapribogyót, a mentát és a fenyőmagot. Újabb 5-6 perc együtt főzés következzen. Tegyük a caponatát egy tálaló edénybe. Tálaljuk azonnal, de még finomabb lesz másnap, vagy két nap múlva, ha az ízek összeértek.

Hedi Neu , Chicago

 

Szólj hozzá

főzés recept egészséges táplálkozás lisztmentes Hédi zöldségétel