2014. aug 16.

Hideg gazpacho leves - meleg napokra

írta: Régiségek blog
Hideg gazpacho leves - meleg napokra

gazpacho2

A spanyol-andalúziai eredetű gazpacho (ejtése: gászpácso) nyers zöldségekből készül, és hidegen fogyasztható. Fő alkotóeleme a paradicsom. Nem kell főzni, és miután nincs benne liszt, fogyókúrázok és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Csodás, frissítő nyári leves.

Hozzávalók:

4-5 db kisebb paradicsom

1 db közepes nagyságú lila hagyma

2 db hámozott, közepes nagyságú uborka

1 piros, húsos, nem erős paprika

1 liter paradicsomlé

4 evőkanál olívaolaj + 2 evőkanálnyi, ha zsemlekockával tálaljuk

3 evőkanál vörös borecet

1 citromnak a leve

néhány csepp Tabasco szósz, melyet Erős Pistával helyettesíthetünk

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje

só és frissen őrölt bors ízlés szerint

fokhagymás, pirított zsemlekocka – választható

gaspacho1

Elkészítése:

Az uborkát, paprikát, paradicsomot, hagymát és fokhagymát vágjuk 2-3 cm-es darabokra. Minden zöldséget tegyünk külön-külön aprítókéses konyhagépbe és durvára aprítsuk össze. Vigyázzunk, hogy ne aprítsuk túl finomra! Tegyük a zöldségeket egy nagy tálba, adjuk hozzá a petrezselymet és a paradicsomszószt, a Tabasco szószt, a borecetet, citromlét és az olívaolajat, majd egy nagy kanállal jól keverjük össze az egészet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hűtsük le hűtőben. Minél tovább áll, annál jobban összeérnek a gazpacho ízei.

Tálaláskor adhatunk hozzá zsemlekockát, melyet a következőképpen készítünk el: barna kenyeret aprítsunk 1-2 centis kockákra. Egy serpenyőt kenjünk ki fokhagymával, tegyünk bele 2 evőkanál olivaolajat és pirítsuk meg benne a kenyérkockákat aranybarnára. Én a maradék, kicsit szikkadt kenyeret szoktam erre a célra használni.

Hedi Neu, Chicago

 

 

Szólj hozzá

leves főzés recept hideg leves Hédi