Póréhagyma krémleves
Ez lesz a kedvenc levesed, mert melegen és szobahőmérsékleten egyaránt finom. Sima és krémes, ha vendégeknek tálalod fel, elismeréseket aratsz majd.
Hozzávalók
2 db póréhagyma (a pucolási tudnivalókat lásd lejjebb,)
1 kis fej vöröshagyma,
2 evőkanál vaj,
3 kis krumpli meghámozva, szeletelve,
1 liter zöldség-, vagy húsleves alap,
4 dl tej,
só ízlés szerint,
2,5 dl főző tejszín, vagy tejföl,
apróra vágott metélőhagyma díszítésnek (én sült piros paprikát használtam)
Elkészítés
Tisztítsuk és vágjuk fel a póréhagymát (lásd a speciális instrukciókat lejjebb). A fehér részét szeleteljük fel vékonyra. Egy nagy leveses fazékban közepes lángon pároljuk meg a póréhagymát és a hagymát a vajon, amíg puha nem lesz. Tegyük a fazékba a krumplit, a leves alapot és a sót. Növeljük a hőmérsékletet és forrásig hevítsük, majd csökkentsük a hőt, fedjük be a fazekat és hagyjuk főni 35-40 percig, amíg a krumpli meg nem puhul. Mixerrel, vagy botmixerrel pürésítsük az egészet egészen simára. A levest eddig a folyamatig már 1-2 nappal korábban is elkészíthetjük. A teljes befejezésig rakjuk hűtőbe. Tegyük a keveréket egy leveses fazékba, keverjük bele a tejet és a tejszínt (vagy tejfölt), alacsony hőmérsékleten melegítsük kb. 10 percig, amíg felmelegszik. Vegyük le a tűzhelyről és vagdalt snidlinggel díszítve tálaljuk. Kínálhatunk hozzá krutont (ropogós kenyérkockák) is.
A póréhagyma tisztítása
A póréhagymát gondosan meg kell tisztítani, mert a sok réteg között földmaradványok lehetnek. A gyökér részét közvetlenül az alap fölött vágjuk le. Ha túl magasan vágjuk le, akkor eltávolíthatjuk azt a részt, ami összetartja a rétegeket. A rostos, zöld leveleket távolítsuk el, úgy hogy csak a fehér és a világoszöld szárrész maradjon. Vágjuk a póréhagymát hosszában ketté, és így szeleteljük fel.
Hedi Neu, Chicago