2014. nov 25.

Póréhagyma krémleves

írta: Régiségek blog
Póréhagyma krémleves


 

jó

Ez lesz a kedvenc levesed, mert melegen és szobahőmérsékleten egyaránt finom. Sima és krémes, ha vendégeknek tálalod fel, elismeréseket aratsz majd.

Hozzávalók

2 db póréhagyma (a pucolási tudnivalókat lásd lejjebb,)

1 kis fej vöröshagyma,

2 evőkanál vaj,

3 kis krumpli meghámozva, szeletelve,

1 liter zöldség-, vagy húsleves alap,

4 dl tej,

só ízlés szerint,

2,5 dl főző tejszín, vagy tejföl,

apróra vágott metélőhagyma díszítésnek (én sült piros paprikát használtam)  

póré1

Elkészítés

Tisztítsuk és vágjuk fel a póréhagymát (lásd a speciális instrukciókat lejjebb). A fehér részét szeleteljük fel vékonyra. Egy nagy leveses fazékban közepes lángon pároljuk meg a póréhagymát és a hagymát a vajon, amíg puha nem lesz. Tegyük a fazékba a krumplit, a leves alapot és a sót. Növeljük a hőmérsékletet és forrásig hevítsük, majd csökkentsük a hőt, fedjük be a fazekat és hagyjuk főni 35-40 percig, amíg a krumpli meg nem puhul. Mixerrel, vagy botmixerrel pürésítsük az egészet egészen simára. A levest eddig a folyamatig már 1-2 nappal korábban is elkészíthetjük. A teljes befejezésig rakjuk hűtőbe. Tegyük a keveréket egy leveses fazékba, keverjük bele a tejet és a tejszínt (vagy tejfölt), alacsony hőmérsékleten melegítsük kb. 10 percig, amíg felmelegszik. Vegyük le a tűzhelyről és vagdalt snidlinggel díszítve tálaljuk. Kínálhatunk hozzá  krutont (ropogós kenyérkockák) is.

póré 2

A póréhagyma tisztítása

A póréhagymát gondosan meg kell tisztítani, mert a sok réteg között földmaradványok lehetnek. A gyökér részét közvetlenül az alap fölött vágjuk le. Ha túl magasan vágjuk le, akkor eltávolíthatjuk azt a részt, ami összetartja a rétegeket. A rostos, zöld leveleket távolítsuk el, úgy hogy csak a fehér és a világoszöld szárrész maradjon. Vágjuk a póréhagymát hosszában ketté, és így szeleteljük fel.

Hedi Neu, Chicago

 

Szólj hozzá

leves recept krémleves egészséges táplálkozás lisztmentes Hédi