2014. dec 31.

Egzotikus sütőtök leves

írta: Régiségek blog
Egzotikus sütőtök leves

 

tökleves

Ez az egzotikus, thai ízeket idéző leves nagyon jó olyan különleges alkalmakra, mint például a Szilveszteri vacsora. Az itt leírt mennyiség legalább 12 személynek elég, de ha nem fogy el, remekül lefagyasztható. A receptet a fiam és a menyem találták ki, és én is évek óta készítem, mindig nagy siker fogadja a vendégeim részéről.

tökleves3

Hozzávalók:

Egy hosszúkás fajta, közepes nagyságú sütőtök
2 db édesburgonya
2 zöld alma
1 közepes nagyságú vöröshagyma
3 db nagy sárgarépa
3 evőkanál méz
1,5 evőkanál olaj
2 konzerv kókusztej (8 dl)
1 liter csirke húsleves, vagy zöldségleves alaplé
köri por ízlés szerint (kb. 2 evőkanál)
fél evőkanál gyömbérpor
1 evőkanál koriander por
2 evőkanálnyi  kinyomott lime lé
só és bors ízlés szerint

tökleves2

Elkészítés:

1. Hámozzuk meg és daraboljuk fel a sütőtököt. Hámozzuk meg és vágjuk félbe az édes burgonyát, hámozzuk meg és vágjuk fel  a sárgarépákat, vágjuk félbe és csumázzuk ki az almákat (nem kell meghámozni). Tegyük mindezt egy tepsibe és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Süssük 200 fokon kb. egy órányit, félidőben fordítsuk meg a zöldségeket. Addig süssük, amíg megpuhulnak.

2. Vágjuk fel a hagymát. Egy nagy leveses fazék alján olajban pirítsuk addig, amíg áttetszővé nem válik. Ezután tegyük hozzá a köri port, a gyömbér port és a koriánder port. Adjuk hozzá a mézet és hagyjuk főni, amíg buborékozni kezd (1-2 perc).

3. Ezután tegyük a lábosba a zöldségeket, az egyik kókusztej konzervet, a lime levet, és annyi levesalapot, hogy az egészet befedje. Magas hőmérsékleten melegítsük addig, amíg forrni nem kezd. Ezután vegyük kicsire a hőt és addig főzzük, amíg minden zöldség pépessé nem válik (kb. fél óra).

4. Tegyük hozzá a második kókusztej konzervet. Passzírozóval, mixszerrel, vagy bot mixerrel pépesítsük krémesen simává. Ízlés szerint adjunk még hozzá sót, borsot, lime-ot és körit. Melegen tálaljuk.

Remélem, hogy ízleni fog!
Hedi Neu, Chicago

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Szólj hozzá

leves főzés sütőtök recept egzotikus lisztmentes köri Hédi keleti fűszerek