2015. júl 26.

Bekukkantottam Skóciába – benyomások, színek, hangulatok

írta: Régiségek blog
Bekukkantottam Skóciába – benyomások, színek, hangulatok

 

Skócia4

A júliusi magyar hőségből a skóciai nyár 15 fokos, márciusi hűvösébe, a szürke legkülönbözőbb árnyalataiban gomolygó felhők alá tett le bennünket a repülőgép Glasgow-ban. (Csak a rend kedvéért említem meg, hogy társas utazásra neveztünk be.)

Milyen hely Skócia? Kockás. Hatalmas, különböző zöld árnyalatú kockák a földön: óriási rétek, rajtuk rengeteg fekete lábú, fekete "sapkás" birka, individualista módon egymástól távol legelnek - embert nem látni a közelükben. Aztán a most zsendülő árpa (ez nagyon fontos Skóciában!) világoszöld táblái váltakoznak a búza szürkésebb zöld abrosz-óriásaival. A csipkézett hegyeken a hanga barnás zöldje a sárgás páfránnyal alkot sakktáblaszerű rajzolatot, az égen pedig a pufók felhőkbe lehet kockákat képzelni. Egy-egy kék foltocska vagy csík nyújt egy kis biztatást, hogy talán mégsem ázunk meg.

skócia 1

És a házak is kockásak: homokkő-kockákból épült szinte minden, a házak oromfala lépcsőszerűen keretezi a kovapalás tetőket. A kis négyzet alakú előkertekben viszont tombolnak a színek: a virágok ellensúlyozzák a kissé komor északi hangulatot.

Na, és persze kockás a ruházat és a textilek is: skót kockás a szállodai személyzet ruhája, a takarók, a padlószőnyeg, a függöny, az ünnepi viselet, a hétköznapi kötény, és kockás a kirakatban a tűsarkú cipő, a sál, a kesztyű, a nyakkendő, a szoknya, az öltöny, az esernyő, a csecsemőruházat. (Utólag csodálkozva állapítom meg, hogy nem láttam kockás autót.)

skócia8

A skótokban állítólag mind a mai napig elevenen él, hogy az adott kockaminta és színösszeállítás a klánhoz, a nagycsaládhoz tartozás, a másik klántól való különbözés jele. Hogy aztán ez jó vagy nem, ezt kívülről és ennyi idő alatt nem lehet megítélni. (A kilt, a skót férfiviselet kialakulásának rejtelmeibe most nem mélyedek bele.) Egyébként néhol az egy céghez tartozó személyzet ruházatának kockamintája nemek szerint is eltér!

Milyen emberek a skótok? Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, hisz nem ismertem meg őket. Egy látszik biztosnak: nem akarnak angolnak látszani. A helynevek, intézmények neve mindenütt kétnyelvű: angolul és gaelül van kiírva. - Magamban mulatságos párhuzamokat véltem felfedezni az ő saját történelmükhöz való viszonyuk és a mi önértékelésünk között, bár nem vagyok biztos abban, hogy igazam van.. (A "mi"-n persze magunkat, magyarokat értem).

Skócia 2 Az is biztos, hogy a hagyományaikat ügyesen ápolják, úgy, hogy vonzóvá tegyék az értékeiket (ebbe beleértve a skótkockás áruféleségeket is) a turisták számára. Több évszázados ágyúk merednek a szépséges várbástyák rései között a nemlétező ellenségre, lobog a kék színű, fehér András-keresztes skót zászló (nota bene, brit zászlót alig látni, ami mulatságos is egy kicsit). Knox, a kálvinista reformátor csaknem öt évszázados apró házának falépcsői, gerendái még szinte lehelik a skót kálvinizmus megteremtőjének szenvedélyes puritanizmusát.

Milyen ország Skócia? Civilizált. A kicsi, pár házból álló település is városnak látszik, gondozott közterekkel. Az épületek összhangban vannak egymással, kétségtelen, a kis helyeken már-már az egyhangúságig. Talán ebben is a régi klán-szellem: az összetartozás megmutatásának szándéka él tovább. Viszont az egységes városképre való törekvés általában a polgárosultság, az igényesebb városi élet megnyilvánulása.

Skócia3 Ha megkérdeznék tőlem, mi volt a legnagyobb skóciai élményem, nehéz lenne válaszolnom, de talán mégis a természet sokszínűségét, a természeti formák, színek (a zöld!) rendkívüli változatosságát, a tavak, folyók, patakok, zúgók sokaságát, a tenger végtelenségét említeném. - És amit hiányoltam: Nessy még a kedvemért sem volt hajlandó előbújni a Loch Ness mélységes mélységeiből, pedig számtalan formában van jelen a turisták csalogatására szolgáló shopokban. - Hát, talán majd egy szép csöndes, csillagfényes és valószerűtlenül holdvilágos nyári éjszakán, ha legközelebb arra járok.

Luca

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Szólj hozzá

utazás történelem természet élmény Skócia Luca