Sütőtökös, vörös áfonyás muffin - bögrés süti
A sütőtökös muffin alacsony zsírtartalmú, a benne lévő gyümölcsöktől egészséges és finom bögrés süti.
Hozzávalók kb. 20 db. muffinhoz:
ugyanazt a 2.5 dl-es bögrét használva:
2 bögre kukorica liszt
2 bögre búzaliszt
fél bögre cukor (én barna cukrot használok)
4 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
2 felvert tojás
2/3 bögre sütőtökpüré
2 bögre zsírszegény aludttej, ami helyettesíthető 2 kávéskanál almaecettel
4 evőkanál olívaolaj
1 bögre aszalt vörös áfonya
1 kávéskanál fűszerkeverék, melynek összetevői: fél kávéskanál őrölt fahéj, negyed kávéskanál őrölt gyömbér, 1/8 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1/8 kávéskanál őrölt szerecsendió.
Elkészítés:
A muffin tepsit olajozzuk be, vagy használjunk papír kosárkákat. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük meg a sütőtököt, majd pürésítsük (ne legyen nedves, inkább sűrű legyen). Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricalisztet, a búzalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, az aludttejet vagy borecetet, a sütőtök pürét és az olajat. A nedves hozzávalókat keverjük bele a száraz hozzávalókba, majd adagoljuk hozzá az áfonyát. Töltsük meg a muffin formákat kétharmadig (mert meg fog nőni), de süthetjük a tésztát gyümölcskenyér formájú tepsiben is. Süssük 30 percig, illetve amíg aranysárga színű lesz, és finoman összenyomva a teteje vissza nem ugrik. Langyosan, vagy szobahőmérsékleten kínáljuk önállóan, vagy kávé mellé, lekvárral.
Hedi Neu, Chicagóból