2016. jan 31.

Kelbimbó kolbász karikákkal, csőben sütve

írta: Adam G. Steve
Kelbimbó kolbász karikákkal, csőben sütve

kelbimbó2

Szeretek új ételekkel kísérletezni. Egy barátnőm ajánlotta ezt a receptet, de csak ennyit árult el: „kolbász pirítva, félbevágott párolt kel bele zutty, aztán összeforgatni. Tűzálló tálba átkanalazni, a sütőbe betenni, a reszelt sajtot szépen rápirítani a tetejére.” Én egy kicsit megvariáltam és az alábbi, csodásan finom étel született belőle.

Hozzávalók 2 személyre:

½ kg kelbimbó
1 kis pohár tejföl
10 dkg reszelt sajt
20 dkg sütnivaló kolbász (friss házikolbásszal igazán finom)
Fűszerek: só, bors, delikát ízlés szerint

kelbimbó

Elkészítés:

A kelbimbót megmossuk, és a külső, csúnyább leveleit leszedjük. Sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. A kolbászt 1 evőkanál zsíron egyben megpirítjuk, majd, ha kihűlt, karikára vágjuk Nagyon jó hozzá a házi frissen készített, füstölés nélküli házikolbász, de jó lehet a debreceni kolbász, vagy ennek hiányában valamilyen jófajta füstölt kolbász.

Egy kisebb tepsibe belekanalazzuk a megfőtt, esetleg félbevágott kelbimbót, ráöntjük zsírjával együtt a kolbászkarikákat, melyet egyenletesen elrendezünk a kelbimbón. A reszelt sajt felét elkeverjük tejfölben, és a ráöntjük a kolbászra, majd a maradék sajtot is rászórjuk a tetejére. Sütőbe téve 180 fokon 10 percig sütjük, hogy a sajt ráolvadjon, nem kell pirítani.

Ha még hagyományos köretet is akarunk hozzá enni, akkor nagyobb tepsi esetén az egyik oldalára rakjuk a kelbimbót, a másik oldalára tehetjük a burgonyát vékonyra szeletelve, melyet előtte delikáttal és egy evőkanál olajjal összekevertünk. Egyébként rizzsel tálalva is finom.

kelkaja 2

Jó étvágyat!

Mi is az a kelbimbó?

A leginkább mini káposztára emlékeztető kelbimbót sokan nem ismerik. Alacsony a kalóriatartalma, és  A-, B1-, B2- és C-vitaminokat tartalmaz. Bimbói sokféleképp elkészíthetők, vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt megőrzi. Az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és káposzta íze sem annyira erős.

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Szólj hozzá