Magvas kenyér kekszecske
Ropogós keksz, nagyrészt teljes kiőrlésű lisztekből.
Kenyér kekszecskének nevezem ezt a sós süteményt, mert a liszt keverék, amiből készítem, ugyanaz, amiből a kenyeret sütöm. Évek óta itthon sütöm a kenyeret. Igyekszem, hogy minél kevesebb fehér (finomított) lisztet használjak.
Hozzávalók:
A tésztába:
30 deka teljes kiőrlésű búzaliszt
15 deka teljes kiőrlésű rozsliszt
15 deka fehér liszt
fél kocka (25 gr) élesztő
1 dl olaj
1 kávéskanál só
2 evőkanál darált lenmag
1 mokkás kanál darált köménymag
1 tojás fehérje
2 evőkanál tej
1 mokkáskanál só
köménymag vagy szezámmag a tészta megszórásához
A tészta megkenéséhez:
1 tojás fehérje
2 evőkanál tej
1 mokkás kanál só
Elkészítés:
Két evőkanál fehér liszttel és kevés langyos vízzel felfuttatom az élesztőt. Ez 10-15 percig tart. Mikor már szépen habzik, akkor beleszitálom a liszteket, és beleszórom a sót, és a magokat. Az olajat összekeverem 2 dl langyos vízzel - már amennyire lehet - és hozzáadom az élesztős liszthez. Dagasztani kezdem, lehet hogy még kér kevés vizet, hogy kalács keménységű legyen. A víz mennyisége a lisztektől függ. Addig dagasztom, ameddig elválik a táltól. Letakarom, és 1 órát pihenni hagyom.
Miután kipihente magát a tészta, 2 mm vastagra nyújtom akkora sütőpapíron, amekkora a sütőlapra kell. A kinyújtott tészta megkenéséhez a tojás fehérjébe teszem a tejet és a sót, jól elkavarom, és ezzel kenem meg a tésztát.
Derelye vágóval kockákra vágom a tésztát és csak ezután szórom meg szezám, vagy köménymaggal, de a kockákat nem választom el egymástól (lásd a képen). Azért nem szórom meg mielőtt felvágom, mert beszórás után már nem lehet szépen felvágni.
190 fokos sütőben 25 percet sütöm. Ha megsült, lekapcsolom a sütőt, de nem veszem ki a tepsit, benn hagyom, ameddig langyosra hűl, így finom ropogós lesz.
Ebből a mennyiségből 2 sütőlap mennyiségű keksz jön ki.
Zita
Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy