2016. feb 29.

Magvas kenyér kekszecske

írta: Adam G. Steve
Magvas kenyér kekszecske

keksz 3
Ropogós keksz, nagyrészt teljes kiőrlésű lisztekből.

Kenyér kekszecskének nevezem ezt a sós süteményt, mert a liszt keverék, amiből készítem, ugyanaz, amiből a kenyeret sütöm. Évek óta itthon sütöm a kenyeret. Igyekszem, hogy minél kevesebb fehér (finomított) lisztet használjak.

 

Hozzávalók:

A tésztába:

 30 deka teljes kiőrlésű búzaliszt
 15 deka teljes kiőrlésű rozsliszt
 15 deka fehér liszt
 fél kocka (25 gr) élesztő
 1 dl olaj
 1 kávéskanál só
 2 evőkanál darált lenmag
 1 mokkás kanál darált köménymag
 1 tojás fehérje
 2 evőkanál tej
 1 mokkáskanál só
 köménymag vagy szezámmag  a tészta megszórásához

A tészta megkenéséhez:

 1 tojás fehérje
 2 evőkanál tej
 1 mokkás kanál só

 

keksz tesztaja-1

 

Elkészítés:

Két evőkanál fehér liszttel és kevés langyos vízzel felfuttatom az élesztőt. Ez 10-15 percig tart. Mikor már szépen habzik, akkor beleszitálom a liszteket, és beleszórom a sót, és a magokat. Az olajat összekeverem 2 dl langyos vízzel - már amennyire lehet - és hozzáadom az élesztős liszthez. Dagasztani kezdem, lehet hogy még kér kevés vizet, hogy kalács keménységű legyen. A víz mennyisége a lisztektől függ. Addig dagasztom, ameddig elválik a táltól. Letakarom, és 1 órát pihenni hagyom.


Miután kipihente magát a tészta, 2 mm vastagra nyújtom akkora sütőpapíron, amekkora a sütőlapra kell. A kinyújtott tészta megkenéséhez a tojás fehérjébe teszem a tejet és a sót,  jól elkavarom, és ezzel kenem meg a tésztát.

 

keksz suteselott

 

Derelye vágóval kockákra vágom a tésztát és csak ezután szórom meg szezám, vagy köménymaggal, de a kockákat nem választom el egymástól (lásd a képen). Azért nem szórom meg mielőtt felvágom, mert beszórás után már nem lehet szépen felvágni.


190 fokos sütőben 25 percet sütöm. Ha megsült, lekapcsolom a sütőt, de nem veszem ki a tepsit, benn hagyom, ameddig langyosra hűl, így  finom ropogós lesz.

 

keksz 1

 

Ebből a mennyiségből 2 sütőlap mennyiségű keksz jön ki.

Zita

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Szólj hozzá