2016. jún 17.

Vörös pesto sajtos, fodros tészta - egy ínyenc felfedezései

írta: Adam G. Steve
Vörös pesto sajtos, fodros tészta - egy ínyenc felfedezései

 

pestos tészta1-1

 

Felfedeztem egy újabb finomságot. Amíg sorban állok a pultnál az áruházakban bevásárlásaim során, szemem legeltetem a különleges és guszta termékeken. Így történt ez a mai napon is, amikor megláttam egy vörös színű sajtot.

Kérésemre a kedves eladó felszelt egy új, vörös pestós  sajt korongot, mely kb. 4 kg volt, és egyből összefutott a nyál a számban. Alig vártam, hogy hazaérjek és megkóstoljam. Hát mit mondjak, fenséges volt! A látvány párosult az ízzel: a sok paradicsom, melytől a színe szép piros, a különleges borsszemek és a bazsalikom,  egyedi ízt kölcsönöznek  ennek a  zsíros, félkemény sajtnak. Elhatároztam, hogy sajtos tésztának fogom felhasználni.

 

Gouda piros pesto sajt

 

A pesto (kiejtése: pesztó) általában zöld színű, mert bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezán sajtból és fenyőmagból készült szósz, de olvasatom szerint többféle pesto is van. Így létezik paprikás, szárított paradicsomos, petrezselymes, rukkolás, mentás és még kitudja hányféle pesto.

 piros Pestos  Go   sajt

Vörös pestós tészta

Hozzávalók:

25 dkg fodros, széles metélt

10 dkg vörös pestos sajt

10 dkg sonka (egyszerű, amit reggelire szoktunk venni)

1 kis fej lilahagyma

2 evőkanál olívaolaj

Fűszerek: só, bors, szárított bazsalikom

 

Elkészítés:

Egy nagyobb, 4 literes fazékban vizet forralok, melyben kifőzőm a tésztát. Nem túl puhára, ezért érdemes minőségi tésztát választani. Bármilyen formájú tészta finom lehet, nekem ez a fodros jött be.

Míg fő a tészta, egy kisebb lábasban megpirítom az apró kockára vágott lilahagymát és a szintén apró kockákra vágott sonkát. Elzárom a tűzet alatta és szintén apró kockára felvágom a sajt felét, tehát 5 dkg-ot. A még meleg hagymás, sonkás alapra rászórom a kockára szelt sajtot is, majd gyors mozdulattal elkeverem, és ezt ráöntöm a kifőzött, lecsepegtetett tésztára. A sajt elolvad és ettől nagyon szép piros színű, gusztusos lesz a tészta. Ízesítem sóval és borssal, szárított bazsalikomot szórok rá.

 

pesztós tészta2-1

 

Tálaláskor a meleg tésztára ráreszelem a maradék sajtot.

Jó étvágyat ehhez az ínyenc tésztához. Guszta, finom érdemes megkóstolni!

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről.  Csatlakozáshoz

katt ide

Mentés

Szólj hozzá