Vörös pesto sajtos, fodros tészta - egy ínyenc felfedezései
Felfedeztem egy újabb finomságot. Amíg sorban állok a pultnál az áruházakban bevásárlásaim során, szemem legeltetem a különleges és guszta termékeken. Így történt ez a mai napon is, amikor megláttam egy vörös színű sajtot.
Kérésemre a kedves eladó felszelt egy új, vörös pestós sajt korongot, mely kb. 4 kg volt, és egyből összefutott a nyál a számban. Alig vártam, hogy hazaérjek és megkóstoljam. Hát mit mondjak, fenséges volt! A látvány párosult az ízzel: a sok paradicsom, melytől a színe szép piros, a különleges borsszemek és a bazsalikom, egyedi ízt kölcsönöznek ennek a zsíros, félkemény sajtnak. Elhatároztam, hogy sajtos tésztának fogom felhasználni.
A pesto (kiejtése: pesztó) általában zöld színű, mert bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezán sajtból és fenyőmagból készült szósz, de olvasatom szerint többféle pesto is van. Így létezik paprikás, szárított paradicsomos, petrezselymes, rukkolás, mentás és még kitudja hányféle pesto.
Vörös pestós tészta
Hozzávalók:
25 dkg fodros, széles metélt
10 dkg vörös pestos sajt
10 dkg sonka (egyszerű, amit reggelire szoktunk venni)
1 kis fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj
Fűszerek: só, bors, szárított bazsalikom
Elkészítés:
Egy nagyobb, 4 literes fazékban vizet forralok, melyben kifőzőm a tésztát. Nem túl puhára, ezért érdemes minőségi tésztát választani. Bármilyen formájú tészta finom lehet, nekem ez a fodros jött be.
Míg fő a tészta, egy kisebb lábasban megpirítom az apró kockára vágott lilahagymát és a szintén apró kockákra vágott sonkát. Elzárom a tűzet alatta és szintén apró kockára felvágom a sajt felét, tehát 5 dkg-ot. A még meleg hagymás, sonkás alapra rászórom a kockára szelt sajtot is, majd gyors mozdulattal elkeverem, és ezt ráöntöm a kifőzött, lecsepegtetett tésztára. A sajt elolvad és ettől nagyon szép piros színű, gusztusos lesz a tészta. Ízesítem sóval és borssal, szárított bazsalikomot szórok rá.
Tálaláskor a meleg tésztára ráreszelem a maradék sajtot.
Jó étvágyat ehhez az ínyenc tésztához. Guszta, finom érdemes megkóstolni!
Vica
Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Csatlakozáshoz
Mentés