2016. jún 25.

Szeressünk bölcsebben!

írta: Adam G. Steve
Szeressünk bölcsebben!

Mindenkinek fontos, hogy hasznosnak érezze magát!

90 éves szülinap Böbével

 

Az egyik legmeghatározóbb olvasmány élményem az elmúlt években Szabó Magda Pilátus című regénye volt. Nehéz és szomorú végigkövetni, ahogy a magát tökéletesnek gondoló orvosnő budapesti lakásába magához veszi az özvegyen maradt édesanyját, és csupa jóindulatból mindentől (főzés, mosás, takarítás) eltiltja,  de még az úgymond - nem hozzávaló barátnőt - is  száműzi az otthonukból. Amikor az édesanyja ebbe tönkremegy, mert minden kiüresedik körülötte, ő „mossa kezeit”, és eszébe sem jut a saját felelőssége.

Sajnos ezt a jelenséget gyakran látom a közvetlen környezetemben is – ahelyett, hogy empátiával odafordulnánk az idős, vagy legyengült családtagunkhoz, egyszerűbb mindent kivenni a kezéből és megcsinálni helyette. Kétségtelenül gyorsabban haladnak így a dolgok, de óriási rombolást okozunk vele. Próbáljunk belehelyezkedni a másik ember világába – mindenkinek fontos, hogy hasznosnak érezze magát, és egy-két feladat csak az övé legyen. Minél aktívabb volt az illető korábban, annál nehezebben tud beletörődni az aktivitás elvesztésébe. Lerövidülnek a feladatok, de még  az apró kis tennivalók is nagyon kellenek a mindennapi életben. Ilyenkor egy sütemény megsütése is nagy kihívást jelenthet, és öröm, ha jól sikerül, és elégedett vele a család.

Az aktív családtagok ezt kétségtelenül nehezen értik meg – a napi hajszában nem „vevők” a finomabb, erre utaló jelekre. Milyen jó lenne egy kis feladat megosztást végezni, hogy a családon belül mindenki tisztában legyen a saját apróbb, vagy nagyobb tennivalójával. Sajnos ma egyre ritkább több generáció együttélése, pedig ebből jó értelemben mindenki csak nyerhetne – főleg az unokák és a nagyszülők.

 

Magdaléna

 

 

 

Szólj hozzá