2016. aug 16.

Kuszkuszos zöldségleves

írta: Adam G. Steve
Kuszkuszos zöldségleves

  asztalon

Keleti fűszerekkel ízesített zöldségleves kuszkusz betéttel. Nemcsak egzotikusan színes, de különlegesen finom is, elkészítése nagyon egyszerű. Egy ázsiai országban ettem először  és nagyon megkedveltem.

 

Hozzávalók 8 személyre:

Sárgarépa, fehérrépa, krumpli, tök, fejes káposzta, karfiol, édes burgonya, zeller gumója és zöldje, karalábé – tetszés szerint vegyesen – összesen 1 kg

5 nagy fej vöröshagyma

20 dkg kuszkusz

1 üveg csicseri borsó konzerv (választható)

só, bors

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál kurkuma

4 evőkanál olivaolaj

olajjal

Elkészítése:

Egy nagy fazékban az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd a 3 cm-es darabokra aprított, megpucolt, megmosott zöldséget beletesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főzzük. A  gyorsan megpuhuló zöldségeket, mint tök, karfiol, krumpli, zeller zöldje,  csak később tesszük bele. Főzés közben megfűszerezzük sóval,  borssal, 1 kávéskanál kurkumával és 1 kávéskanál őrölt római köménnyel. A kurkuma adja a szép sárga színét. Ha a víz elfő, visszapótoljuk, hogy annyi legyen, amennyi elfedi a zöldségeket. Amikor a zöldségek megfőttek, beleteszünk egy konzerv csicseriborsót és összekeverjük. Ettől lesz igazán keleties a levesünk, de enélkül is elkészíthető.

csicseris 2

Amíg a zöldségek főnek, elkészítjük a kuszkuszt. A boltban vásárolt kis, vagy közepes szemű kuszkuszt egy tálba öntjük, megfűszerezzük sóval, borssal és 4 evőkanál olíva olajjal. Összekeverjük, majd öntünk rá 4  dl forró vizet. Letakarjuk és 5 percig állni hagyjuk letakarva, megkeverjük, majd újabb 5 percig állni hagyjuk letakarás nélkül. Ha magába szívta a folyadékot már ehető. A kuszkuszból mindenki annyit szed a tányérjára, amennyit akar, ezután kanalazzuk rá a zöldséget, amelynek van ugyan leve, de sűrűbb, mint a szokásos magyar levesek.

Cecilia

Szólj hozzá