Kuszkuszos zöldségleves
Keleti fűszerekkel ízesített zöldségleves kuszkusz betéttel. Nemcsak egzotikusan színes, de különlegesen finom is, elkészítése nagyon egyszerű. Egy ázsiai országban ettem először és nagyon megkedveltem.
Hozzávalók 8 személyre:
Sárgarépa, fehérrépa, krumpli, tök, fejes káposzta, karfiol, édes burgonya, zeller gumója és zöldje, karalábé – tetszés szerint vegyesen – összesen 1 kg
5 nagy fej vöröshagyma
20 dkg kuszkusz
1 üveg csicseri borsó konzerv (választható)
só, bors
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál kurkuma
4 evőkanál olivaolaj
Elkészítése:
Egy nagy fazékban az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd a 3 cm-es darabokra aprított, megpucolt, megmosott zöldséget beletesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főzzük. A gyorsan megpuhuló zöldségeket, mint tök, karfiol, krumpli, zeller zöldje, csak később tesszük bele. Főzés közben megfűszerezzük sóval, borssal, 1 kávéskanál kurkumával és 1 kávéskanál őrölt római köménnyel. A kurkuma adja a szép sárga színét. Ha a víz elfő, visszapótoljuk, hogy annyi legyen, amennyi elfedi a zöldségeket. Amikor a zöldségek megfőttek, beleteszünk egy konzerv csicseriborsót és összekeverjük. Ettől lesz igazán keleties a levesünk, de enélkül is elkészíthető.
Amíg a zöldségek főnek, elkészítjük a kuszkuszt. A boltban vásárolt kis, vagy közepes szemű kuszkuszt egy tálba öntjük, megfűszerezzük sóval, borssal és 4 evőkanál olíva olajjal. Összekeverjük, majd öntünk rá 4 dl forró vizet. Letakarjuk és 5 percig állni hagyjuk letakarva, megkeverjük, majd újabb 5 percig állni hagyjuk letakarás nélkül. Ha magába szívta a folyadékot már ehető. A kuszkuszból mindenki annyit szed a tányérjára, amennyit akar, ezután kanalazzuk rá a zöldséget, amelynek van ugyan leve, de sűrűbb, mint a szokásos magyar levesek.
Cecilia
Helmeci Vica 2016.08.16. 19:50:29
Cecilia 2016.08.17. 08:44:02