2016. nov 10.

Családi kirándulás Sárospatakon

írta: Adam G. Steve
Családi kirándulás Sárospatakon

sarospataki-var-bejarata

 

A napok óta oly kitartó esőfelhők is eloszlottak kirándulásra lelkes készülődésünk láttán, ugyanis indulásunk  reggelét mosolygó napsütés köszöntötte. Őszi, családi kirándulással egybekötött blogtalálkozó  úticélja Sárospatak és környéke, bloggertársunk   lakóhelye.

 Magyarország délkeleti városából pár órás autókázással értük el az általunk eddig még nem látogatott történelmi városkát. Szálláshelyünk kiválasztása nem okozott sok fejtörést. Az interneten foglaltuk le  a számunkra  megfelelő 3 szobás, földszintes, jól felszerelt , kényelmes , igazi  falusi tornácos házat . Mint kiderült,   Végardó területe hétvégi otthonunk, amely terület 1968-ban lett Sárospatak városrésze . Egy nagyonis élő, nyüzsgő város falusias csendjében nyugovóra térni, nagyfiam álmai megvalósulását jelentette .    Itt a közelben található  a folyamatosan megújuló , szépülő gyógyfürdő  is, ami  nemcsak a mi régiségek (mármint nyugdíjas) csontjainknak nyújt enyhülést, gyógyhatást, hanem fiatalabb családtagjaink is csobbanhatnak a bébi-tan-élmény ,-és úszómedencékben. Hűvösebb évszakban az időszakosan fedett medencében.

vegardo_furdo

 

A másnapi  napsütésben tett belvárosi  séta  alkalmával igazi lüktető-városi atmoszféra vett körül bennünket. A  főutcáról letérve  egy kedves kis parkban találtuk magunkat. Ahol parkban lábunkat pihentetvén  szedegettük elő a már majd feledésbe merült sárospataki ismereteinket.  Egymást  kisegítve frissítettük fel, hogy az elsők között volt a  város az iskola alapításban , itt tanított    Comenius, kora haladó gondolkodású pedagógusa ,  akinek nevét ma is őrzi az itt működő Tanítóképző Főiskolai kar.  Itt robbant ki a Wesselényi – összeesküvés …. mikoris fiam térített vissza bennünket a jelenbe, azzal a kérdéssel, hogy:-  „ Tudjátok-e, hogy nap, mint nap a szemünk előtt van a sárospataki  vár? „ - Nem várta meg ráncokba borult  homlokunk mögötti töprengésünk eredményét. Elővette,  és mutatta, hogy az ötszáz forintos papírpénzünk hátoldalán éppen ez a vár van.

otszaz-forintos-papirpenz

Utunkat a vár felé folytattuk. No jó, bevallom  , eddigre előkerült az okos telefon is. Számunkra új ismeret volt, hogy hajdan a Dobó család birtoka volt a vár, itt volt Balassi Bálint esküvője Dobó Krisztinával, amely frigyet azonban peres eljárás után érvénytelennek nyilvánítottak. Ezt követő évszázadban a Lorántffy család birtokolta a várat, és Lorántffy Zsuzsanna hozományaként  I. Rákóczi Györggyel kötött házassága révén  került a Rákóczi birtokba. A már generációk óta Rákóczi birtokban levő sárospataki várban  töltötte kisgyermek éveit   II. Rákóczi Ferenc.  A mai  várban látható II. Rákóczi Ferenc száműzetésében faragott karosszékének másolata.

var

A történelmi szemlélődést követő napon a  városból autóval indulva ugyan, majd gyalogosan jártuk a szemet gyönyörködtető Malomkő tanösvény piros  jelzéssel ellátott  turistaútját  a Megyer –hegyi Tengerszemhez.  Ami tengerszem  nem természetes  tengerszem.  A valamikori  bányaterület  az idők  folyamán csapadékkal telítődött, és alakult ki a ma látható tó, azaz a tengerszem .

 Ez volt kirándulásunk utolsó, tervezett célpontja  Sárospatak látnivalóiból . Szép emlékekkel, feltöltődve indultunk hazafelé.

 

Izzy

 

 

Szólj hozzá