2017. ápr 12.

Kaszinótojás variációk

írta: Papá Stefano
Kaszinótojás variációk

Készítsünk gyerekekkel kaszinótojás csibéket, baglyokat és nyuszikat, vagy süssünk töltött tojást


retek_1.jpg

A kaszinótojás  kedvelt hidegtál, mert kiadós, finom és viszonylag egyszerűen elkészíthető. Hagyományos elkészítésének módja itt található.  Ajánljuk ezt  a receptet azoknak is, akik most készítenek először kaszinótojást, mert elkészítésének leírása  igen részletes és közérthető.

kakas1.jpg

A hagyományos variáció mellett  sokféleképpen készülhet töltött tojás. A kaszinótojást úgy is készíthetjük,  hogy a főtt tojás kivájt alsó részébe tesszük a tölteléket, de nem tesszük rá a tetejét. Szépen néz ki, ha a tojásos tölteléket egy tortakrém-nyomó zacskóból nyomjuk ki.  Elszakadhatunk az alaprecepttől és a töltelékbe tehetünk mindenfélét, például apróra vágott sonkadarabokat és zöldhagymát, vagy petrezselyemzöldet és pirospaprika darabkákat. Kísérletező kedvűek kipróbálhatják avokádóval is, ebben az esetben tegyenek hozzá mustárt és majonézt. Íme néhány nem hagyományos kaszinótojás variáció:

Ha valaki szeret pepecselni, és eléggé kreatív,  a kaszinótojásokat sokféle mulatságos, ötletes formára díszítheti, és ez  Húsvétkor, az ünnepi asztalra téve, vagy locsolkodáskor  igen  népszerű lesz. A gyerekek imádni fogják.

A csibeformára fazonírozott kaszinótojáshoz  a keménytojás fehérje részét   kés hegyével cakkosra vágjuk körbe, majd szedjük kétfelé, óvatosan kanalazzuk ki belőle a sárgáját. Miután a szokásos módon elkészített tölteléket az alsó, részbe betöltöttük jó magasra, olívabogyóból vágjunk 2 apró szemet, és sárgarépából csőröcskét és nyomjuk bele a töltelékbe. Végül finoman nyomjuk a tetejébe  a felső részt. Zöld saláta levelekre helyezve nagyszerűen mutat. A kaszinócsibe még viccesebben néz ki, ha répából lábakat is kreálunk neki  és kaporból egy kis bóbitát nyomunk a fejébe, azaz a kalapjába. 

De ki mondja, hogy a kaszinó tojások ne emlékeztethetnének kis baglyokra?  Ha ilyet akarunk csinálni, vágjuk le a tojás alját egyenesre, egy széles répaszelet szélét cakkozzuk ki és tegyük a tojás alá, ezek lesznek a bagoly lábai. A tojás töltelékbe nyomjunk bele két, vékonyra szelt olivabogyó karikát, melynek közepét paradicsomból vághatjuk ki. Répa csőrikét nyomjunk a töltelékbe a szemek alá, középre.

A legügyesebbek kaszinó kakasokat is kreálhatnak, ha a talpára állított keménytojás tetejére répából tarajt és csőröcskét vágnak. Ha ezeket a tréfás kaszinó állatkákat a gyerekek bevonásával készítjük el,  játszva vonhatjuk be őket az ételkészítés tudományába.

 retek_1.jpg

A kaszinótojásokat nyuszi alakúra fazonírozhatjuk, ha a tojás fehérjébe vágott mélyedésbe fülnek két, vékonyra szeletelt retket nyomunk. A szemek olivabogyóból, a bajuszok snidlingből készülhetnek. A kaszinó nyuszi a beletöltött tölteléken csücsül, nincsen alja. 

A kaszinó csibék, baglyok, nyuszik és kakasok hosszú, keskeny tálon mutatnak jól egymás mellé rakva.

koll__zs3_600x600.jpg

Vicces kaszinó nyuszikat készíthetünk, ha a  fekvő tojásfehérjéket jól megtöltjük a tojáskrémmel, és  pofácskákat készítünk a szokásos anyagokból. A hosszú nyuszifüleket vékony sárgarépa pálcikák alkotják. Rakjuk őket szorosan körbe egy kerek tálon. Középre álló  kaszinónyuszikat tegyünk.

                                                    Képek forrása: Pinterest

 

 Töltött tojás sütve

tojas_1.jpg

Egy kedves olvasónktól, Szabó Erzsébettől kaptuk  a remek és különleges  sült, töltött tojás  receptet és hozzá a képeket:

A keményre főzött tojásokat hosszában félbe vágom, a sárgáját külön tálba teszem. Villával összetöröm, teszek hozzá borsot, sót, zöldség-zöldet, ízlés szerint kis mustárt, majonézt, tejfölt, zsemlemorzsát, kis reszelt sajtot. Ezt a masszát a félbevágott fehérjékbe visszatöltöm és jénaiba helyezem.tojas_kollazs_2.jpgEzután összekeverek tejfölt, tejszínt, 1 nyers tojást, reszelt sajtot, kevés zsemlemorzsát, (én 1 kanál zabpehelylisztet használtam morzsa helyett), és ezzel meglocsolom a tojásokat, illetve beterítem vele, aztán mehet a sütőbe. Mi nagyon szeretjük.

Jó kísérletezgetést és pepecselést kíván:

Papa Stefano

Szólj hozzá