Készíts kompótot, üdítőt, lekvárt rebarbarából !
A rebarbara egy savanykás, pikáns ízű, könnyen termeszthető növény
Könnyen termeszthető és sokféleképpen felhasználható gyümölcs. Azért merem így nevezni, mert a felhasználása gyümölcsként történik.
Mi is az a rebarbara?
A rebarbara lapulevélhez hasonló nagylevelű növény, amelyet magról való vetéssel lehet termeszteni és évtizedekig minden évben terem. Tavasszal kell ültetni, de csak a következő tavasszal terem használható szárakat. Savanykás, pikáns íze miatt szeretem. Konyhai felhasználásra a levél szára kerül. Lehet belőle készíteni kompótot, lekvárt, de tésztára szórva is kiváló ízesítő. Már láttam piacon is kofáknál, de az igazi a saját, frissen szedett termés.
Ha nem piacon vesszük, akkor a bokorszerű termésről a szárat a tőhöz a lehető legközelebb kell megfogni és csavaró-húzással letépni . Ezután késsel előbb a levélrészt, majd a tő felőli lilás véget kell levágni, ekkor kapok egy zöld szárat. Ezt a szárat több vízben megmosom, hogy a földes szennyeződéstől megtisztítsam, mert a szár elfeküdhetett a talajon. Ezután meg kell hámozni úgy, hogy a végénél vékonyan a széle alá nyúlok és a szálas csíkot lehúzom a szárról. A meghámozott szárat kb. 1 cm.-es darabokra aprítom. Ez képezi az alapját a további feldolgozásnak.
Rebarbara kompót
Kb. 8-10 szálat tekintek alapnak, ehhez adom meg a hozzávalókat.
Természetesen sok függ a levélszál hosszától, annak vastagságától, ami a
mennyiséget befolyásolja.A darabolt rebarbara mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű vizet öntökegy zománcos fazékba. Amikor a víz forr, beledobok 1-2 db. fél centi vastagságú citromkarikát, 2-3 szem szegfűszeget, 2 kisebb darab fahéjat, 4-6 púpozott evőkanál kristálycukrot és természetesen a feldarabolt rebarbarát. Azt kell figyelni, hogy a darabos rebarbara rostjaira szétfőjön, ami kb. negyed óra múlva következik be. Ekkor kész a kompót. Ha kehült a kompót, ki kell szedni a szegfűszeget, a fahéjat, a citromkarikát, az esetleg belekerült citrommagokat. Befőttes üvegekbe szedve hűtőszekrénybe célszerű tárolni. Mielőtt kiönteném poharakba a fogyasztáshoz, fel kell rázni, hogy egyenletesen kerüljön minden adaghoz rostos rész. Nem kell tartósítót bele tenni, ha gyorsan elfogyasztjuk.
Rebarbara üdítő
Mindent úgy csinálok, mint a kompótnál, csak kehülés után turmixolni kell és tölcsérrel üvegekbe, vagy flakonba önteni. Ekkor a turmix elég habos, de az nem baj, mert fogyasztáskor először fel kell rázni és úgy kiönteni poharakba. Ezt a változatot is célszerű hűtőben tárolni.
Rebarbara töltelék pitéhez
Az elkészített képlékeny pitetésztát sütő papírral bélelt tepsiformába öntöm és a felkockázott rebarbara darabokat a tészta tetejére szórom (mint a meggyes piténél). Kiváló savanykás, pikáns ízt ad a tésztának.
Rebarbara lekvár
A felkockázott darabok alá annyi vizet öntök, hogy épp ellepje, cukorból ízlés szerint a rebarbara mennyiségének felét - kétharmadát öntöm rá, ugyanúgy teszek bele citromkarikát, szegfűszeget, fahéjat és állandó kevergetés mellett lekvár állagura főzöm. Rostjaira kell, hogy szétfőjön, nem lehet darabos állagú. Ezután melegen üvegekbe rakom, kevés nátrium-benzoáttal meghintem, celofánnal letakarom, az üveg sapkáját rácsavarom és száraz dunsztban hagyom kihűlni. Kiválóan felhasználható süteményekbe, igazi delikátesz.
A rebarbara termesztése
20 éve vetettem egy tasaknyi rebarbarát. A turmixnak mindig nagy sikere van, de rácsos linzerként a lekvárja mindig csodálatot vív ki különleges aromája miatt.
Akinek kertje van, ajánlom az ültetését, mert nem kell permetezni, legfeljebb gaztalanítani. Hajlamos felmagzani, ami egy vastag szár kifejlődésében észlelhető, végén gömb alakú magházzal. Ezt a kifejlődést elején késsel egyszerűen levágom, és így a tő a levél növesztésére fordítja erejét.
Mindenkinek jó termesztést és a termés ügyes feldolgozását kívánom, nem fogják megbánni!
Sanyi