2017. jún 23.

A kis dolgok nagynak számítanak

írta: Adam G. Steve
A kis dolgok nagynak számítanak

Amikor egy törlőkendő javít a beteg közérzetén

Kedves, régi barátnőmet látogattam meg a minap. Amióta idős, beteg édesanyját otthon ápolja, gyakrabban ugrom fel hozzájuk. Ifjúkori barátnők lévén Katával, jól emlékszem azokra az időkre, amikor sokat voltam náluk, együtt tanultunk estébe nyúlóan. Ilyenkor barátnőm édesanyja mindig valami finom vacsorát készített nekünk, tanulástól elfáradt diákoknak, vagy valami sütit készített be, hogy azt rágcsáljuk tanulás közben.  A barátság Katával később is megmaradt, s bár életünk más irányba vitt bennünket, miután a gyerekek mindkettőnknél kirepültek otthonról, kezdtünk újra gyakrabban összejárni.  

Kata életének egy nem várt fordulata következett be nemrég, amikor anyukája hosszas betegeskedés következtében annyira leesett a lábáról, hogy nem lehetett tovább otthon egyedül hagyni, így Kata magához vette őt a lakásába, hogy otthon ápolja. Azóta én is gyakorta felnézek hozzájuk, hogy az ágyhoz kötött Edit néni életébe egy kis színt vigyek, s barátnőmet addig néhány órácskára mentesítsem az egész napos betegfelügyelet alól.

Legutóbbi látogatásomkor saját süteményemmel állítottam be hozzájuk, amit Edit néni örömmel megkóstolt, majd a régi dolgokról beszélgettünk, hogy milyen volt, amikor fiatal volt és mi gyerekek voltunk. Ilyenkor mindig jókedvre derül, feledve komoly betegségét, kiszolgáltatott helyzetét. Ebben a viszonylagos jókedvében vont bizalmába elpanaszolva, hogy állapotának egyik legnehezebben elviselhető panasza az inkontinencia. Könnyekkel a szemében, de nevetve mondta el, hogy azt játsszák a lányával, hogy megfordult a helyzet, most Kata az ő anyuka, ő pedig a kisbabája, akit pelenkázni kell.  Jót mosolyogtunk ezen a derűs-bús helyzeten.

 

 

Aztán látva, hogy nem terelem másra a szót, megmutatta az ágyban, a keze ügyében lévő Tena nedves törlőkendő csomagot és elárulta, hogy ezt nemrég használja és előnyös változásokat tapasztalt. A vizes, szappanos mosakodás és a törlés nagyon kikezdte a vizelettel szennyezett bőrfelületét, de most úgy érzi, hogy a vastag törlőkendő puha felülete sokkal kellemesebb, szárítani sem kell a használat után. Sőt ezekben a meleg napokban a törlőkendőt nemcsak intim területeken használja, hanem a karját, arcát is felfrissíti vele. És még az is jó dolog, magyarázta, hogy a törlőkendőt használat után az ember egyszerűen kidobja, és nem kell kimosni, mint egy textilanyagot. – Tudod, az én állapotomban ezek a kis dolgok nagy dolgoknak számítanak, mint a pici babáknál is, hogy ne pirosodjon ki a popsijuk. Valóban úgy láttam, hogy ez az apró változás reményekkel töltötte el. Jókedvűnek láttam, amikor barátnőm hazaérkezésekor elbúcsúztam tőle.  

Amikor kikísért, Kata még elmondta, hogy a bőrviszketés és irritáció valóban sok gondot okoz édesanyjának, és, úgy tapasztalja, a folyadékkal átitatott, speciálisan kialakított szálakból készült Tena nedves törlőkendő kíméletesen tisztítja és hidratálja a bőrt, így akár az egész testterület tisztítására is lehet használni. - Örülök, ha ezzel a kis dologgal is tudom javítani beteg anyám közérzetét - mondta.

Útban hazafelé elgondolkodtam azon, milyen ritka dolog manapság, hogy valaki ilyen szeretettel és törődéssel ápolja szüleit otthonában.  – Anyám felnevelt, aztán a gyerekeim nevelésében vette ki alaposan a részét, amióta az eszemet tudom, mindig mellettem állt. Ha most neki van szüksége az én segítségemre, mellette van a helyem – csengtek a fülembe Kata szavai.

                                                                                                       X

https://youtu.be/vl2Ur8FCXls

Cecilia

Szólj hozzá