2017. aug 01.

Sárgadinnye krémleves fagyival és mentával tálalva

írta: Régiségek blog
Sárgadinnye krémleves fagyival és mentával tálalva

Főzés nélkül elkészíthető hideg leves.

Bevallom, nem vagyok nagyon oda az édes gyümölcslevesekért, - inkább nyersen fogyasztom a gyümölcsöt-, de ezt a jéghideg sárgadinnyelevest megkedveltem.

Mostanában a sárgadinnye lett a kedvenc gyümölcsöm és soha nem fogy ki a hűtőmből. Állítólag nagyon egészséges, sok ásványi anyagot tartalmaz ez a gömbölyű, nagyon illatos gyümölcs. Hazaviszem, megtisztítom, kikaparom kiskanállal a magját, cikkekre vágom és egy jól zárható műanyag edényben tárolom felhasználásig. Így akár gyümölcsként, akár levesbe, akár pohárkrém tetejére és más finomságra is készen áll a hideg, lédús finom gyümölcs. Ezt a receptet egy hozzám hasonló korú nagymamától kaptam. Mivel nagyon finomnak és egyszerűnek találtam, egyből kipróbáltam. Nem kell főzni, még puding sincs benne, csak egy botmixer szükséges az elkészítéséhez, na és néhány hozzávaló.

Hozzávalók 4 főre:

1 db 2 kg-os érett sárgadinnye

1 dl főzőtejszín

1 dl tej (tartós tejet használok, az nem romlik meg)

3 kiskanál méz, vagy 2 evőkanál porcukor, ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb

1 csomag vanília cukor

1/2 citrom reszelt héja és leve

tejszínhab, mentalevél a díszítéshez

vanília fagylalt a tálaláshoz

 

Elkészítése:

A dinnyét megtisztítom, majd jól lehűtöm. Egy mély tálba öntöm a tejet, a tejszínt, a mézet vagy cukrot, a vaníliacukrot, a citrom levét, kevés reszelt citromhéjat, és a dinnye felét felkockázva, - tehát minden hozzávalót. Ezt botmixerrel simára, krémesre mixelem. Tehetünk bele még porcukrot és citrom reszelt héját, ízlés szerint.

Tálalása: a maradék dinnyét felkockázzuk, vagy szeletben tesszük a tányérokba, melléje 2 gombóc vanília fagyi is kerül, és erre merjük rá  a jéghideg levest. Tejszínhabrózsával és mentával díszítjük a tetejét.

Isteni finom és hűs.

Vica

 

 

Szólj hozzá