2017. sze 24.

Kinti bútorok elrakás előtti tisztítása

írta: Adam G. Steve
Kinti bútorok elrakás előtti tisztítása

Egy nyugdíjas háztartási trükkjei

 

 

Lassan el kell pakolnunk a kertből, teraszról, udvarról a nyáron használt bútorokat, és egyéb tárgyakat, hogy fedett, védett helyre, téli pihenőre kerüljenek. De mielőtt elrakjuk, tegyük rendbe, azaz tisztítsuk meg a szezon alatt rárakódott portól és egyéb szennyeződésektől.

Én egy igen egyszerű és praktikus módszerrel takarítom a fonott és műanyag  bútorokat: slaggal, azaz a vízsugár erejével.

 

Mindezt legjobb szép napos, száraz időben végezni. Az ötlet úgy jött, hogy azon törtem a fejemet, hogyan lehetne a kerti fonott székeket megtakarítani a  rájuk telepedett rovaroktól, pókhálótól. A sok apró résbe szinte lehetetlen  belenyúlni. Akkor jött az ötlet, hogy slaggal, azaz erős vízsugárral próbáljam meg. A bútornak semmi baja nem lett, sőt csodálatosan megélénkült a színe és a rátapadt rovaroktól is sikerült megszabadulni. Azóta minden évben a fonott karosszékeket és egyéb fűzfavesszőből font kosarakat, kis székeket, újságtartót kiviszek  a kertnek egy olyan részébe, ahol jó nagy a fű, és ott erős vízsugárra locsolom le azokat, úgy, hogy mindenütt,  érje  a vízsugár a -  foteleket pl. megfordítom. Egy nyeles kefe alkalmazása praktikus lehet, de ebben az esetben már kérnünk kell valaki segítségét, aki közben tartja a slagot. Tisztítás után átviszem a bútorokat egy napos, száraz  helyre és ott hagyom lecsöpögni teljes megszáradásig. A fonott tárgyak visszakapják fényüket és csillogásukat, mindenféle vegyszer alkalmazása nélkül.

 

A fonott bútorokkal való jó tapasztalatok vittek rá, hogy a műanyag kerti bútorokra is kiterjesztettem a vízsugárral való tisztítás módszerét. A műanyag székek, asztalok alsó része is tele van olyan kisebb-nagyobb peremek képezte mélyedésekkel, melyeket  nehéz megtisztítani. A slagos tisztítás ebben az esetben is jól bevált, a pókhálók, rovarok, növényi, étel és egyéb szennyeződések jól eliminálhatók.  Ha a műanyag bútorokon erős szennyeződés van, akkor érdemes a slagozás előtt kézi mosást is alkalmazni. A természetes tisztítószereket kedvelőknek ajánlom az ecetes lemosást.: 1 liter meleg vízben keverjünk el negyed liter ecetet. Használjunk kesztyűt, a súroláshoz  szivacsot, vagy kefét alkalmazzunk. Ezután jöhet a vízsugaras lemosás.

Én a műanyag  bútorokat is hagytam a napon lecsöpögni és megszáradni, de aki kényes az esetleges apró cseppnyomokra, vagy sietősen akar végezni, és nincs ideje kivárni a megszáradást, az egy puha, száraz ronggyal elősegítheti a megszáradást.  

 

A slagos módszert csak ép, jó állapotban lévő tárgyak esetében javasolt, töredezett, repedezett fonott, vagy műanyag tárgyak akár el is törhetnek az erős vízsugártól. Ha kétségek merülnek fel az alkalmazást illetően, célszerű   előbb egy próbát végezni a tárgy egy részén. Állítólag a napernyőket is lehet vízsugárral tisztítani, de én ezt még nem próbáltam ki.

A módszert legutóbb próbaképpen a fémből készült hintaágyra is kiterjesztettem, de ez nem volt annyira sikeres, mert a csövek belsejébe is belement a víz. 

 Jó dolog tavasszal, amikor felmelegszik az idő, a tiszta kinti bútorokat elővenni.

  Cecilia

Szólj hozzá