2017. okt 13.

Őszi dekoráció teraszon, ajtón, ablakon

írta: S. Cecilia
Őszi dekoráció teraszon, ajtón, ablakon

 

 

Dekoráljuk otthonunkat az ősz színeivel és formáival!

 

Őszidőben a természet csodálatos színeket és formákat produkál. Ebből a sok szépségből csempésszünk be egy kicsit otthonunkba! Sokféleképpen dekorálhatjuk otthonunk bejáratát, teraszát, ablakait. Íme néhány jó ötlet azoknak, akik szeretnek gyűjtögetni, majd otthon kompozíciókat alkotni.

 

A legegyszerűbb módja a díszítésnek, ha termést hordozó, szép ágakat vágunk le és vízbe téve az asztalra állítjuk. A képen fügeágat látunk apró termésekkel. Ilyenkor már nem érik be a füge, így nyugodtan lemetszhetjük az ágakat. Fonott demizsonba, kaspóba, üvegbe elhelyezve, kerti asztalra téve nagyon dekoratív kompozíciót hoztunk létre.

 

A kisebb és nagyobb méretű dísztökökkel  és levágott szép formájú ágakkal is szépen dekorálhatunk.

Ha van a teraszunkon, vagy az ablakunk előtt egy virágtartó, melyből már kiszedtük a nyári növényeket, elhelyezhetünk benne színes dísztököket. A földbe szúrjunk bogyós ágakat. Ha elszáradnak a bogyók, a kompozíció, akkor is jól fog mutatni.

 

Teraszunk korlátját is feldobhatjuk egy színes csokorral. A kertben fellelhető bogyós bokrokról vágjunk le szép ágakat, kössük nagy csokorba és lefelé lógatva rögzítsük az erkély/terasz rácsra. A termések színével harmonizáló szalagokkal pompás alkotást hozhatunk létre.

 

Ilyenkor van itt az ideje a termések begyűjtésének is.  A csodás formájú tobozok már önmagukban is díszítenek.  Színes abroszra helyezve, egy napos, kertben töltött  nap (esetleg ebéd) hangulatát nagyon feldobhatjuk, ha gyertyát gyújtunk és a termések közé helyezzük azokat.  

 

 

 

 

 

Eljött a koszorúkészítés ideje. Különleges koszorúkat készíthetünk otthon meglévő, használaton kívüli dolgok újrahasznosításával. A képen egy zsákvászon szalagot (más jó tartású anyagból is vághatunk széles szalagot) fűztek fel drótra és koszorú alapra tekerték. Erre rögzítettek pár színes levelet és bogyós termésű ágat.  Csodásan mutat.

 

Az alsó képen egy már funkcióját vesztett lombsöprű fejet díszítettek fel bogyós ágakkal, raffia szalaggal átkötve. Mindkét koszorú  a bejárati ajtóra rögzítve gyönyörködteti a belépőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejárati ajtónak színes keretet adhatunk, ha sokszínű, száraz falevelet fűzünk fel egy drótra és azt az ajtókeret köré rögzítjük.  Az ablakrácsokat  is felöltöztethetjük. Száraz kukorica csövek, sőt száraz-virág csokrok is dekorációs kellékek  lehetnek.

 

 

A legszebb dísz persze, a virág. Cserepes krizantémokkal és őszirózsákkal kombinálhatunk száraz falevelet és beletehetjük az ablakon lévő virágtartóba.

 

A teraszon, ha van elég helyünk, emeletes kompozíciót hozhatunk létre, ha a cserepek egy részét magasabbra, másokat a földre helyezzük. A narancssárga, kisebb-nagyobb méretű tökök nagyon jó kiegészítők.

 

A lenti képen látható növények nemcsak az ősz díszei lesznek, de többségük a telet is átvészeli. Az erika, a díszkáposzta, a babérfajták és a fenyő még ott virít majd  a teraszunkon akkor is, ha kinn havazik. A sokféle cserepes virágnak egységes képet adhatunk, ha hasonló kaspókba helyezzük azokat.

 

 

A repkénnyel,  vadszőlővel  befuttatott házfalak, erkélyek ősszel színpompás ruhát öltenek, minden külön díszítés nélkül gyönyörködhetünk bennük, míg le nem hullanak a levelek.

 

 

                                                                                                                                                                    Képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

Szólj hozzá