2017. dec 08.

A békebeli sörkifli

írta: Régiségek blog
A békebeli sörkifli

Ünnepekre készülve is süthetjük.... nemcsak sörrel finom....

S__rkifli5.jpg

A recept 1905-ből való, Romzsa Józsefné Gácser Ilona receptes könyvéből. Ő a férjem nagymamája volt, a receptkönyvet az egyik unoka lemásoltatta és karácsonyi ajándékként elküldte valamennyi unokának. Kincsként őrizzük.

 

Hozzávalók:  (24 db kiflihez)

  • 50 dkg finomliszt

  • 6 dkg vaj vagy margarin, (de lehet libazsír, vagy kacsazsír is)

  • 2 dkg élesztő, kevés langyos tejben felfuttatva

  • 2 teáskanál só

  • 3-4 dl langyos tej

  • köménymag, reszelt sajt, szezámmag vagy lenmag

 S__rkifli1.jpg

Az élesztőt felfuttatjuk ½ dl langyos tejben. A lisztet eldörzsöljük a vajjal és a sóval, hozzáadjuk az élesztőt és annyi tejjel, amennyit felvesz, rétestésztát verünk. Hólyagosra dolgozzuk. (Ma: dagasztógéppel, a fokozatokat lassanként emelve símára dagasztjuk, míg a keverőlapátokról és a tál oldalától elválik a tészta.) Kb. 1 órán át kelesztjuk langyos, huzat mentes helyen.

Lisztezett gyúródeszkán 3 egyforma cipót gyúrunk a tésztából, kör alakúra nyújtjuk (kb. 1-2 mm vastagra) és átlósan 8 cikkre vágjuk.

Minden egyes cikket kicsit meghúzogatunk, felületét olvasztott vajjal (margarinnal, vagy olajjal, stb) megkenjük és a szélesebb végétől kezdve felsodorjuk, kifliket formálva belőlük. A kiflik közepébe (a felsodrás előtt) tehetünk bármilyen sós tölteléket (sajtot, juhtúrót, kapros túrót, maradék főtt sonkát, főtt húsból készült ízletes tölteléket, stb).

S__rkifli2.jpg

Kizsírozott tepsziben további 1 órán át kelesztjük. Tetejüket megkenhetjük felvert tojással, olvasztott vajjal vagy olajjal, megszórhatjuk köménymaggal, reszelt sajttal, (szezámmaggal, lenmaggal, hántolt napraforgómaggal, tökmaggal, stb).

Forró sütőben (180 - 200 °C) 10 –15 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Anna

Szólj hozzá