2018. már 16.

Gnocchi sajtmártással - az új ízek kedvelőinek

írta: Papá Stefano
Gnocchi sajtmártással - az új ízek kedvelőinek

 

Egyszerű olasz étel a mi ízlésünkhöz igazítva

 

A gnocchi (kiejtése: nyokki) közkedvelt olasz étel, mely nálunk is kezd elterjedni. Mióta csomagolva, hűtés nélkül eltartható kiszerelésben is kapható, gyakran vásároljuk és része lett az étrendünknek. A gnocchi voltaképpen úgy készül, mint a magyar krumplisnudli, így házilag is készítheti, akinek van hozzá kedve és ideje. A legfőbb különbség, hogy az olasz nudlit csak sósan eszik, sajtmártással, paradicsomos, vagy zöldfűszeres szósszal, és még sokféleképpen. Én sajtmártással készítettem el a mi ízlésünkhöz igazítva.

 

Gnocchiból több szuper ill. hipermarketben lehet vásárolni. Egyik fajta hűtést igényel, rövid eltarthatósági idővel, a másik fajta nem igényel hűtést, és eltarthatósági ideje általában 8-10 hónap. Én ez utóbbi fajtát használom, és Olaszországban gyártottat veszek. Áruháza válogatja, hogy hol mennyiért szerezhető be, én normál esetben 299 Ft-ért vásárolom az 500 grammos kiszerelést, de rendszeresen van árkedvezmény, ilyenkor 199 Ft az ára. Az 500 grammos voltaképpen egy bő adag, de ha leves is megelőzi, akkor két személynek is elegendő ebédre – legalábbis nálunk.

Aki szereti az új dolgokat kipróbálni, annak érdemes legalább egy próbát tennie vele.

 

Gnocchi

Elkészítése

A gnocchit bő forró, sós vízben kell megfőzni, s amikor a szemek feljönnek a víz tetejére, további 2-3 percnyi forralás után leszűrhető. Szűrés után kevés, forró olajon megforgatjuk, hogy a szemek ne tapadjanak össze.

 

Sajtmártás

Hozzávalók

10 dkg reszelt trappista sajt

3 szelet lapka sajt, kis darabokra tépkedve

3 szelet kék sajt, kis darabokban

 1 ek vaj

 1 ek liszt

 3 dl tej

 só ízlés szerint

 

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, ha enyhén megpirult, a hideg tejjel felöntjük, megsózzuk és folyamatosan kevergetjük, nehogy összecsomósodjon. Amikor az így elkészített fehér mártás forrni kezd, állandó keverés mellett sűrűbbre főzzük, majd beleöntjük az összekevert sajtokat. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a sajtok teljesen fel nem olvadnak.

 

A sajtmártást még forrón a tányérra halmozott meleg gnocchira öntjük és összekeverjük, hogy a mártás rátapadjon a gnocchi szemekre. Akár önállóan, akár salátával is fogyasztható.

Csak egyszer kell megkóstolni ezt az olaszos ízt, és örök szerelem marad.

 

                                                                            Saját felvételek

    Papá Stefano  

 

Szólj hozzá