2018. ápr 26.

Mozifilm és TV-sorozat ajánló

írta: Lujza65
Mozifilm és TV-sorozat ajánló

 

Drámai történetek és ismeretterjesztő sorozatok

 

Raffaello-600x465.jpg Raffaello festménye             Forrás: Pixabay

 

Itt van mindjárt az Aurora Borealis avagy Északi fény, Mészáros Márta filmje Törőcsik Marival és Törőcsik Franciskával a főszerepben. A filmben ugyanazt a figurát alakítják, Törőcsik Mari az idős korit, Franciska a fiatalt; az életben nem rokonok, de az illúzió teljes. Mégsem csak a remek alakításokért érdemes megnézni ezt a filmet: meg vagyok győződve, hogy maradandó alkotás. A témája – az orosz katonák kapcsolata a civil lakossággal a II. világháborút közvetlenül követő megszállás idején – hiánypótló, máig feldolgozatlan. A drámai történet a valóságban megtörtént eseményeken alapul.

 

aurora_borealis-600x251.jpg Aurora borealis      forrás : Vertigo Média Kft.

 

Bár a válogatásom egyáltalán nem szándékos, az Öröktél című nagyhatású tévéfilmben is orosz katonákat és magyar civileket látunk. Itt azonban az utóbbiak – magyarországi németként – malenkij robotra a Szovjetunióba hurcolt foglyok. A főszerepekben Gera Marinát és Csányi Sándort láthatjuk, alakjuk sokáig kísér. A témáról készült első játékfilm szintén megtörtént eseménysort dolgoz fel.

 

öröktél.jpg Öröktél      forrás: /www.oroktel.hu/kepgaleria

 

A művészet templomai című nagyszerű olasz művészeti ismeretterjesztő filmsorozat 2015 óta látható a mozikban, az utóbbi időben a tévében is feltűnt. A még mindig vetített első filmben maga Lorenzo de’ Medici kalauzolta a nézőket Firenzében, illetve az Uffizi Képtárban. Ez után a milánói Scaláról készült filmet mutatták be, majd a Vatikáni múzeumokat 3D-ben. A  következő film Leonardo da Vinci munkásságát járta körül, majd Bosch: A gyönyörök kertje (amiről külön blogbejegyzés készült), ezt követte Botticelli: Dante pokla – illusztrációk.

Loszem.jpg Bosch festmény részlete

 

Belefeledkezhettünk még a sorozat számos filmjébe: Raffaello, a festőfejedelem 3D; Hokuszai, a leghíresebb japán képzőművész; Forradalom: Az orosz avantgárd születése; Pápai bazilikák; Caravaggio; a legújabb film pedig a Wunderkammerek, vagyis értékes ritkaságokból álló magángyűjtemények világába enged bepillantást. A szervezők erre az évre egy Michelangelo 3D-filmet ígérnek.

Evezzünk könnyebb vizekre! A tévécsatornákon – nem világos, milyen gyakorisággal, néha naponta – vetített osztrák gyártású Univerzum sorozat és a Vad vidékek BBC-sorozat egy-egy ország, máskor egy tájegység növény- és állatvilágát mutatja be csodálatos, közeli felvételekkel. A víz alatti felvételeken nem csodálkoztam annyira, mint egy-egy apró állat életének türelmes rögzítésén, de élvezetesek még a városi verebek küzdelmes pillanatai is.

vereb-600x401.jpg Forrás: Pixabay

 

     Lujza

 

Szólj hozzá