2018. máj 27.

Nyugdíjasok lakóautóval Dél-Csehországban - videóval

írta: Régiségek blog
Nyugdíjasok lakóautóval Dél-Csehországban - videóval

A kastélyokat, várakat vettük célba

Sokszor hallhatjuk azt az érvelést, hogy az utazás drága, és ha szép helyeket akarunk meglátogatni, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, mert a szép látnivalókhoz hosszú út vezet. Nagy tévedés! Legalább olyan szép úticélokat találhatunk szinte karnyújtásnyira, még nyugdíjasként is elérhető áron. Bizonyítékként elmeséljük lakóautós kirándulásunk történetét Dél-Csehországban.

Tulajdonképpen kísérletnek indult. Ki akartuk próbálni egy tervezett hosszú út előtt, hogy túl tudunk-e élni egy kirándulást összezárva, egy lakóautóban hatan. Viszonylag szűk tér, egymás kényszerű közelsége, az alsó fekhelyek mindennapos kialakítása, az étkezések, a szükségletek külön-külön, de egyben még inkább rizikófaktornak tűntek. Ameddig ki nem próbáltuk. Hamar kiderült, hogy az egyébként összeszokott csapat gond nélkül meg tud oldani mindenféle  helyzetet. Vidáman, frissen, fiatalosan. Így aztán másnap Csehországba érve felkiálthattunk: jöhetnek az élmények!

 

21-1-600x420.jpg Rozmberk kastély

Leginkább a kastélyokat, várakat vettük célba. A Rosembergek által hosszú időn át uralt vidék első látnivalója a Rozmberk kastély. Nagyszerűen helyreállították, az idegenvezetés kiváló, de már nagyon vonzott bennünket a világörökség része, a kizárólag felsőfokú jelzőkkel illetett városka, Cesky Krumlov.  Nem okozott csalódást.  

31-600x415.jpg Cesky Krumlov

A vártoronyból a Vltava által körülölelt középkori városmag zegzugos utcáival, sok évszázados házaival egyedülálló látványt nyújt. A  városképet uraló kastély a legkisebb utcából is látható, így a Rosembergek minden utcasarkon szembejönnek. Egyiküket kivéve, bár szerettünk volna találkozni vele.  Ő Perchta von Rosemberg, aki belehalt rossz házassága miatt érzett bánatába. Azóta őrzi a család örökségét, időről-időre végigsuhan a kastélyok termein megborzongatva a turisták  idegeit.

41-415x600.jpg Hluboká kastély

A  Schwartzenbergek kastélya, Hluboká, egy kakukkfióka dél-Csehországban, ugyanis Tudor stílusban alakították át. Termei, hihetetlenül gazdag berendezése lenyűgözi az egyszerű látogatót.  Számunkra nemcsak érdekes és szép. Magyar vonatkozást is találtunk: a família talán leghíresebbike, Adolf, a magyar Pálffy generálissal együtt foglalta vissza Győr várát a töröktől 1598-ban.

51-415x600.jpg                                                     Ceské Budejovice városháza


​Ceské Budejovice a Koh-i-Noor ceruzák és a méltán népszerű Budweiser sör városa. A sörtől függetlenül is nagyon hangulatosnak találtuk Trebon városkát, ráadásul itt is összefutottunk Adolffal, akinek törökverő múltját egy török fejeket tépázó holló bizonyítja a Schwartzenberg kastélyban.

Sárospatak testvérvárosa Jindrichuv Hradec, évekig lakott itt Smetana, de nekünk sokkal érdekesebb az, hogy az itteni jezsuita gimnáziumban tanult a mi nagyságos fejedelmünk, II. Rákóczi Ferenc.  Telc nem véletlenül a világörökség része. A főtér árkádos házaival egyedülálló hangulatot áraszt.

61-600x392.jpg Telc főtere


​ Ha esetleg ismerősnek tűnnek a házak, az nem a véletlen műve, ugyanis a Fekete város néhány jelenetét itt forgatták. A dákok faluja: Dacice azzal büszkélkedhet, hogy itt találták fel a kockacukrot! Slavonice főtere Telc-hez hasonlít, a torony viszont nagyon cseles. Ha bárki is azt hinné, hogy a toronylátogatás ingyenes, az számítson rá, hogy fizetni fent kell, miután boldogan lihegve felér a legfelső szintre. 

Jemnice magyar kapcsolatára biztosan nem szívesen emlékszik: Hunyadi Mátyás seregei felégették a várost. Lakói, a bányászok naiv emberek voltak: 1814-ben kőbe vésték, hogy Ferenc császár megkötötte a világbékét!!!

71-600x415.jpg Bitov vára


​Bitov vára több mint ezer éves, ne hagyja ki senki. A mi Zrínyi Miklósunk könyvtárát 200 éven át itt őrizték! A Vranov-i kastély csak 900 éves, Znojmo elődje pedig már a 9. században állt. Zsigmond királyunknak itt csak egyszer volt szerencséje,  az első várostrom alatt túlélt egy támadást. Másodszor, amikor feleségét, Cillei Borbálát akarta kifüstölni a várból, sajnálatos módon utolérte a végzet.

Mikulov (Nikolsburg) történetében is részt vettünk, a város magyar uralom alatt állt 1468-tól 1490-ig. Itt lakott Löw rabbi, a prágai gólem készítője, a kastélyban írta alá Bismark kancellár és Vilmos császár a nikolsburgi fegyverszünetet. Az egyik ház homlokzatán a vizözönt ábrázoló sgraffitót még megcsodáltuk, de utunk végére érve ki kellett mondanunk: utánunk a vízözön! És mindazok, akik követnek bennünket hasonló érdekes utazásokon!

   Kép, videó és szöveg : Jóska

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!


Szólj hozzá