Keménytarhonya, a hagyományos magyar étel
Gyorsan elkészíthető ízletes fogás
Amióta – kicsit megkésve - barátságba kerültem a fakanállal, szívesen főzök olyan, lassan feledésbe merülő magyaros ételeket, mint a keménytarhonya. A családi étlapomon meglehetős rendszerességgel szerepel ez az egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ámde ízletes fogás. Elkészítési ideje kb. 35-40 perc.
Hozzávalók:
5-8 dkg. szalonna (fehér vagy füstölt, ízlés szerint)
20 dkg. tarhonya
10 dkg. lecsókolbász (vagy virsli, vagy/és füstölt kolbász)
2-3 szem krumpli
1 lapos evőkanál őrölt, piros paprika
csipet só
Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágom, lábasba téve zsírjára pirítom. Hozzáadom a tarhonyát, állandó kevergetéssel tovább pirítom együtt, míg a tarhonya barnás színt nem kap. Felöntöm annyi vízzel, hogy a tarhonyát ellepje. Sózom, de óvatosan, mert ha a szalonna is sós volt, csak éppen egy csipetnyi kell még hozzá. Belerakom a karikára vágott lecsókolbászt, az őrölt piros paprikát, és hagyom főni, míg a tarhonya meg nem puhul. Ha szükséges, és nem elég puha a tarhonya, amit kóstolással ellenőrzök, öntök hozzá még kevés vizet. A krumplit külön főzöm, héjában, amikor készen van, meghámozom, kockákra vágom és a kész tarhonyával összekeverem. Uborkasalátával, kovászos uborkával, de bármilyen savanyúsággal fogyasztható.
Bográcsban főzésre is kiválóan alkalmas étel !
Jó étvágyat kívánok!
Izzy