2018. sze 02.

Zöldfűszeres csirkemell rozmaringos burgonyával

írta: S. Cecilia
Zöldfűszeres csirkemell rozmaringos burgonyával

 

Ízes, könnyű és gyors étel

Kertünkben szépen bokrosodnak a zöldfűszerek: az oregánó, a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom és a rozmaring. Még a nagy szárazságot is túlélték. Eddig külön-külön használtuk e fűszereket különböző ételekhez, most kipróbáltuk, hogyan lehet többfélével ízesíteni a húst. A kísérlet jól sikerült, ízes, könnyű ebéd lett.

Hozzávalók:

1  db. csirkemell

1 kg. burgonya

1dl. olaj

1-1 kiskanálnyi oregánó, kakukkfű, zsálya, bazsalikom

1 evőkanálnyi rozmaring

2 gerezd szétnyomott fokhagyma

só, bors ízlés szerint

A csirkemellet két fél darabra választjuk, majd éles késsel 3-4 mm-es szeleteket vágunk belőle vízszintesen. A szeleteket sózzuk, borsozzuk.

A fűszereket (lehet boltban kapható szárított is, de mi a kertben frissen szedettet használtuk) a rozmaring kivételével összekevertük, és egészen apróra felvágtuk. Ezzel fűszereztük meg a csirkemell szeleteket.

A burgonyát meghámozzuk, majd hosszában mindkét irányban félbevágjuk és kb. 2 cm-es darabokra szeljük. Forró vízben majdnem puhára főzzük, majd leszűrjük.

Amig a burgonya fő, addig egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd ebben gyorsan átsütjük a csirkemell szeleteket. A lényeg a gyorsaságon van. Nem kell megpirulniuk, hanem ha az alsó oldal kellően kifehéredett, megfordítjuk, hogy a másik oldala is süljön. Ez kb. 20-20 másodperc. Ezután még 10-10 másodpercig sütjük mindkét oldalát, s lecsepegtetve tálba szedjük. Azért fontos a gyorsaság, mert a szeletek vékonyak és a csirkemell gyorsan kiszárad, megkeményedik, elveszti élvezeti értékét.

A visszamaradt olajba belekavarjuk az összevágott rozmaringot, egy kicsit pirítjuk, majd a serpenyőbe öntjük a főtt burgonyát, s ha tudjuk, akkor a serpenyőben rázással forgassuk, ha ez nem megy, akkor nagyobb felületű fakanállal óvatosan forgassuk. Itt sem kell a burgonyának megpirulni, csak egy kis kérget kell rá sütni.

A fűszerek fantasztikus ízeket adnak a húsoknak és a burgonyának. Az étel elkészítése nincs félóra, s ebben a burgonya megfőzése a leghosszabb idő, de azalatt a többi teendőnket tudjuk csinálni a hússal és a fűszerekkel.

   Cecilia

Szólj hozzá