2018. sze 21.

PARK A MAGASBAN: A NEW YORKI HIGH LINE

írta: Lujza65
PARK A MAGASBAN: A NEW YORKI HIGH LINE

 

Sétaút az egykori sínpálya helyén

Főkép-600x450.jpg Forrás: Wikipedia

 

2 km hosszan elnyúló parkosított sétány a belváros belvárosában, a manhattani felhőkarcolók között, 3 emelet magasságban: ez a High Line.

1980-ban felszámolták a Chelsea negyedben az 1934 óta, a 10. sugárút fölött futó magasvasutat. Addig tehervagonokkal szállították ide az állati tetemeket a belváros éléskamrájába, a Meatpackers’ Districtbe, vagyis a Húsrakodó negyedbe, a hűtéshez a jeget a közeli Hudson folyó szolgáltatta. Attól fogva azonban kizárólag teherautókon szállítottak, a sínpályából pedig koszos, gyomos szemétlerakóhely lett. Ez egészen addig tartott, amíg a város föl nem karolta néhány lelkes new yorki kezdeményezését. Így nyílt meg 2009-ben a szenzációs park szó szerint a síneken és mellettük.

A sétány a nyugati 14. utca és a Gansevoort utca találkozásától indul, és szép egyenesen halad északra a 30. utcáig, ahogy egy vonatnak dukál(na) is. Onnan a 34.utcáig egy nagy kunkorral majdnem körbefogja a hatalmas Hudson Yards építkezést.

De induljunk csak el az elején! A Manhattan sziget utcahálózata a hosszanti sugárutakból és a számozott keresztutcákból áll, de a szigetcsúcs közelében vannak régi, ferde, nevet viselő utcák. Ilyen a Gansevoort utca is, a neve a függetlenségi háború hősére, Peter Gansevoort tábornokra emlékeztet. A tábornok holland eredetű nevét a praktikus amerikaiak kb. genzevortnak ejtik.

A High Line lifttel kiegészített déli feljárata (vagy bejárata?) és a Hudson folyó közé költözött egy új, futurisztikus épületbe a Whitney múzeum, éppen mellette baktatunk föl a sétányra. Egy kínálkozó lejáraton máris lejövünk – hiszen több helyen lehet a parkból le-fölmenni (vagy ki-be?) –, szóval benézünk a Chelsea Marketbe. A hatalmas háztömb a Húsrakodó negyed virágkorában, a 19. században kekszgyárnak épült, a vasút alatti mészárszékektől vásárolt állati zsiradék hasznosítására. Ám ahogy a húsfeldolgozás eltűnt New York belvárosának közepéről, másfelé terjeszkedett a Nabisco kekszgyár is, amúgy az Oreo gyártója 1912 óta. A Chelsea Market ma közel 40 kisebb-nagyobb vendéglőnek, büfének, boltnak ad helyet, óriási a választék, nagyon divatos dolog egy gyors ebédre ide betérni. Az öltönyös hivatalnokok az osztriga fogyasztásához kesztyűt is kapnak.

Sétálgatunk a High Line-on, élvezzük a kilátást balra a házak közül kikandikáló Hudson folyóra, jobbra a keresztutcákra. Vicces, hogy a kezünkkel elérjük a mellettünk levő házat, a vonatból be lehetett látni az ablakán. Lenézünk a Pennsylvania pályaudvar hosszú szerelvényeire, és nemsokára mintha nekifutnánk egy több felhőkarcolót ígérő építkezésnek, de elkanyarodunk mellette, és az építkezésen túl le is vezet az utunk a 34. utcára: véget ér a High Line.

Megpróbálunk némi távolságból jobban rálátni a Hudson Yards épülő felhőkarcolóira, mert egy ismertető kilátót említett, és sikerül! Az üvegpadozatú, gúla alakú kilátó nem az épület tetején van, hiszen az tovább épül, hanem a 100. emeleten „előugrik”.

A 30. utcai metróállomás felé még érintjük a Madison Square Garden  sportcsarnokot, aminek csak a neve Madison téri, de egyáltalán nem ott van: ilyen néven ez a negyedik épület, az első kettő volt a Madison téren.

                                                                                                                saját felvételek

LUJZA

 

Szólj hozzá

Lujza